Lakást kaptak az utolsó pillanatban

Kilakoltatás vár a szőregi egykori palackozóüzem szolgálati lakásában élő Horváthékra. A háromfős család havi 44 ezer forintból próbál megélni, ráadásul 10 éves lányuk súlyos szellemi és testi fogyatékos. A családnak időközben felajánlottak egy szegedi lakást.

Horváthék az utolsók, akik még a hat éve csődbe ment szőregi pincegazdaság szolgálati lakásában laknak. A palackozóüzemnek és a környező telkeknek több tulajdonosa is van. A nyolclakásos szolgálati épületet jelenlegi tulajdonosa felújítja, ezért a lakóknak menniük kell.

Horváth Attila 1990-ben került munkásként a palackozóüzemhez, így járt neki a szolgálati lakás. A cég azonban négy évvel később tönkrement. A családnak volt elővásárlási joga, amivel élni is kívánt. A másik hét lakásból már korábban elköltöztek, de Horváthék nem tudnak máshová menni.

A tulajdonos bírósághoz fordult, hogy lakoltassák ki a családot. Március 11-én a következő ítélet született: Horváthéknak 60 napjuk van, hogy elhagyják a lakást. A házat a bírósági döntés után tatarozni kezdték.

Horváthéknak nem elég a lakásgond. Lányuk, a 10 éves Kitty súlyos szellemi és testi fogyatékos. Mivel az idén betöltötte tizedik életévét, édesanyja nem kap gyest. Egyedüli bevételük a férj fizetése, így hárman havonta 44 ezer forintból próbálnak megélni. A villanyt nem tudták kifizetni, ezért kikapcsolták. Vizük még van, télen fával fűtöttek, mivel gázuk sem volt.

A család már több hivatal segítségét is kérte. – Már többen felajánlották, hogy Kitty intézetbe kerülhet, de mi nem akarunk egymástól elszakadni – sírta el magát az édesanya.

A szegedi önkormányzat szőregi kirendeltségének vezetője, Nagyné Kakuszi Ildikó és Iványi Aurél képviselő összefogott, hogy megoldást találjanak Horváthék problémájára.

– Felkerestem az IKV Rt.-t, ahol talán segíteni tudnának a szőregi családon – mondta a képviselő, aki álmodni sem merte, hogy ilyen gyorsan megoldódik a helyzet. Horváthéknak ugyanis felajánlottak egy lakást a szegedi Mérey utcában. Ezt akkor kapják meg, ha a férj karbantartói állást vállal az IKV-nál. Ráadásul lakbért nem kell fizetniük, csak a rezsit.

Horváth Attila el sem akarta hinni, hogy ekkora szerencse érheti. A Mérey utcai lakást tegnap meg is nézték, majd azonnal el is fogadta az állásajánlatot. Így a szőregi ház felújítását már nyugodtan tovább lehet folytatni, mivel napokon belül az utolsó lakó is kiköltözik belőle.

Kormos Tamás
Délmagyarország, 2003. április 4.