Polgármestert és önkormányzati képviselőket választhatunk

Lezárult egy önkormányzati ciklus, kezdődik az újabb négy év. Ilyenkor szavazatunkkal dönthetünk arról, ki irányítsa településünket, kik képviseljenek bennünket a helyi, a területi önkormányzatokban. Ezzel az alkotmányos jogunkkal most vasárnap az önkormányzati képviselőválasztáson élhetünk.

Az egyfordulós önkormányzati szavazás titkos, a választók több szavazólapot kapnak a településtípus függvényében.

Szavazni október 1-jén reggel 6 órától 19 óráig lehet. A voksoláshoz az alábbi érvényes okmányok valamelyikét vigyük magunkkal: a lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolványt, vagy az érvényes lakcímigazolványt és a személyazonosító igazolványt, vagy az érvényes útlevelét, vagy a kártya formátumú vezetői engedélyt. A szavazatszámláló bizottságok munkáját megkönnyíti, ha a korábban postán kapott értesítőt is magunkkal visszük, de annak bemutatása nem feltétele a szavazásnak.

Szavazni csak személyesen lehet. Vasárnap a polgármesteri és képviselői önkormányzati választáson a 10 ezer fősnél kisebb létszámú településeken a szavazáskor három szavazólapot kapnak, melyen a polgármesterjelöltre, a képviselőjelöltekre, valamint a megyei képviselők kislistájára szavazhatnak. A 10 ezer fősnél nagyobb városokban a polgármesterjelöltek és az egyéni választókerületben induló képviselőjelöltek nevét tartalmazó szavazólapon kívül csak a nem megyei jogú városokban (vagyis Csongrádon, Makón, Szentesen) kapnak egy harmadik, voksolásra alkalmas listát a megyei önkormányzat választásához.

Érvényesen szavazni a jelölt, illetve szervezet nevéhez közeli körbe tett egymást metsző két vonallal (x, vagy +) lehet.

A megyei közgyűlés tagjainak megválasztásban a polgár közvetett módon vehet részt azzal, hogy a települése nagyságának megfelelő választókerület listájára voksol. A szükséges szavazatmennyiséget elnyert szervezetek listája bonyolult számítási rend szerint jut mandátumhoz.

Csongrád megye 60 települése közül 21 helyen nem csak települési önkormányzatot, hanem (egy vagy több) kisebbségi képviselő-testületet is alakítanak. A választás kitűzéséről a kisebbségi választói jegyzékbe felvett választópolgárok kaptak értesítőt, melyből az is kiderül, hol voksolhatnak.

Újszászi Ilona
Délmagyarorszg Online, 2006. szeptember 30.