A Prof. Dr. Kopp Mária által alapított Három Királyfi Három Királylány Mozgalom idén országos hálózattá fejlődött. Kedden délelőtt Budapesten 12 város kapta meg a Családbarát hely kitüntetést a mozgalom vezetőitől. Szeged is a kitüntetett települések között volt.

Fotó: szeged.hu

„Családbarát Hely” címben részesültek azon városok, települések, ahol a mozgalomnak van helyi szervezete. A címmel szeretnék elősegíteni a családbarát szemlélet terjedését, helyi rendezvények, programok, előadások szervezését. Együtt kíván működni a Kopp Márai által alapított szervezet a helyi önkormányzatokkal és más helyi civil szervezetekkel.

Az idei díjátadóra annak a 12 városnak a képviselőjét hívták meg, melyek az elismerésben részesültek. Mivel Szeged is részesült a kitüntetésben, kedden délelőtt Joób Márton a Foglalkoztatási, Szociális és Sport Bizottság elnöke átvette az ezt igazoló díszoklevelet.

A bizottsági elnök rövid beszédben köszönte meg a kitüntetést. Többek között hangsúlyozta, Szeged egyike azon kevés magyar városnak, amelynek nem fogy, hanem – ha kis mértékben is – nő a lakossága. Ez a tény annak is köszönhető, hogy városunkban növekszik a gyermekvállalási kedv, hiszen 2016-ban 159 babával több született – összesen 2680-an – mint 2015-ben. Ez a szám meghaladja az elhunytak számát, azaz Szegeden nem természetes fogyás, hanem természetes szaporodás van. Mindemellett nőtt a házasságkötések száma is tavaly az előző évvel összehasonlítva (622-ről 692-re).

Szeged városa a saját költségvetéséből egy több mint 500 millió forintos szociális  keretet hozott létre, amelynek kiemelt prioritása a gyermekes családok támogatása. Ez a keret idén egy új elemmel bővült, hiszen január 1-től minden szegedi újszülött családja, alanyi jogon 25 ezer forint születési támogatásban részesül. Joób Márton azt is kiemelte, hogy az országosan is egyedülálló szociális bérlakásprogramunk keretében az elmúlt 2 évben 240 család költözhetett felújított önkormányzati bérlakásba. Jó a kapcsolat a helyi civil szervezetekkel is, melyek a családokat segítik, ezért kifejezetten öröm számunkra, hogy a Három Királylány Három Királyfi Mozgalomnak Szegeden is megalakult a helyi szervezete.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu