Emlékmisét tartottak a Csodaszarvas Polgári Kör élő és elhunyt tagjaiért. Huszonhat csokor virágot tettek ki a templom szembemiséző oltára elé, amelyeket az elhunytak családtagjai a sírokon helyezhettek el.

Tizenöt évvel ezelőtt alakult meg a szőregi Csodaszarvas Polgári Kör, ez alkalomból tartottak szentmisét a kezdeményezés élő és elhunyt tagjaiért a szőregi templomban. Az emlékmisén mindazokért imádkoztak, akik a keresztény nemzeti értékeket még őrzik és tovább adják a fiatalabb generációk számára is. A mise után Dobák Lászlóné a Csodaszarvas Polgári Kör alapítója mondott beszédet.” Úgy érzem sikerült értékformálóvá válnunk, a település életében nyomot hagynunk. A célunkat beteljesítettük a polgári értékeket megőriztük. Ez a közösség olyan hittel rendelkezett, ami példa értékű lehet sokak számára. Hisszük, hogy munkánknak volt és van értelme” – fogalmazott az alapító, aki portálunknak elmondta, kettős cél vezérelte a polgári kör megalapításakor. Olyan csapatot hozott lére 2002-ben, akik számára az értékek megőrzése mellett, a kemény aktivista hálózat kiépítése is fontos volt.

„Mikor Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a polgári kör mozgalmat, rögtön elhatároztam addig próbálok tenni valamit a közösségért, még az a bizonyos győzelem Szőregen is be nem következik. A helyi újságban feladott hirdetésben szólítottam meg a jobboldali, nemzeti értékekben gondolkodó embereket, hogy csatlakozzanak hozzám” – fejtette ki. Már első alkalommal nagyfokú érdeklődés övezte a kezdeményezést, így 6-7 fővel megalakult a Csodaszarvas Polgári Kör. Nemcsak Szőregről, hanem a környező településekről is csatlakoztak, többek közt Újszentivánról, Tiszaszigetről és Újszegedről is. Egy éven belül a tagok száma 200 fölé emelkedett. Az alapító hírportálunknak úgy nyilatkozott, 2010 tavaszán fennállásuk nyolc éves születésnapján a polgári kör által támogatott Fidesz győzött a Szőregi választásokon, ezért úgy érezték beteljesítették feladatukat és megszűntek. Fennállásuk alatt több példaértékű rendezvényt szerveztek, Trianon kopjafát állítottak Tiszaszigeten, Csíksomlyóra és Délvidékre is szerveztek több zarándokutat is, illetve a határon túli magyarokkal is felvették a kapcsolatot.

A Csodaszarvas Polgári Kör tagjai közül az elmúlt években 26-an haltak meg, ezért 26 csokor virágot helyeztek ki a templom szembemiséző oltára elé, amit az emlékmise után a családtagok elvihettek és elhelyezhettek az elhunytak sírjain.

Bartus Bella, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc, szegedma.hu