A tartós meleg miatt fokozottan oda kell figyelni az idősekre, a krónikus betegekre és a kisgyermekekre – mondta Páldy Anna, az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének megbízott főigazgató-helyettese csütörtökön az MTI-nek.

A következő napokban felmelegedés várható, a hőmérséklet hétfőn elérheti a 35 Celsius fokot is. Szombaton a napi középhőmérséklet még csak néhány helyen (a fővárosban és a déli országrészben) alakulhat 25 fok közelében. Vasárnap viszont már sokfelé eléri a 25, hétfőn a 26 fokot, de napi csúcs elérheti a 35 Celsius fokot is.

A hőmérséklet várhatóan hétfőn lesz a legmagasabb, de hétfő estétől északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét. Keddtől átmenetileg néhány fokkal alacsonyabb lesz a hőmérséklet. Ekkor a délkeleti országrészben van még esély 25 fok feletti napi középhőmérsékletre – áll az ÁNTSZ kommunikációs főosztályának MTI-hez eljuttatott közleményében.

A várható kánikuláról az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatta az ÁNTSZ-t, a Német Meteorológiai Szolgálat „hőséghullám valószínűség” előrejelző honlapja is hasonló előrejelzést adott ki. A térképen régiós szinten ábrázolják a hőséghullám bekövetkeztének valószínűségét. A hőséghullám mértéke itt nem éri el az úgynevezett hőségriasztás II. fokozatának megfelelő szintet (amikor három egymást követő napon 25 Celsius fok feletti az átlaghőmérséklet), csupán figyelmeztetés a következő napokra.

Páldy Anna elmondta: azért fontos, hogy odafigyeljünk testünk lehűtésére, a megfelelő folyadék- és sópótlásra és a ruházkodásra, mert ilyen hőségben 15 százalékkal is megnő a halálozás kockázata. Ez főleg az idős embereket, a betegeket és a kisgyerekeket érinti, ezért rájuk jobban oda kell figyelni ilyenkor. A szakember azt javasolja, tartózkodjunk árnyékban és gondoskodjunk a helyiségek lehűtéséről. Naponta zuhanyozzunk többször langyos vízben, vagy nedves törölközőt tegyünk tarkónkra, csuklónkra.

A folyadékot is fontos pótolnunk és a sóbevitelről sem szabad elfeledkezni – mondta Páldy Anna, hozzátéve: kerüljük viszont az alkoholt – főleg a tömény szeszes italokat – és a magas cukortartalmú üdítőket.

Az öltözködésről elmondta: viseljünk világos, természetes anyagú, lenge ruhadarabokat, széles karimájú kalapot, napszemüveget. Azonban fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak a bőrünket. Ha mégis, használjunk legalább 15 faktoros napvédő krémet. A szakember nem javasolja, hogy 11 és 15 óra között a napon tartózkodjunk, mert ilyenkor az UV sugárzás is magas. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy ne hagyjuk az időseket, gyermekeket és az állatokat bezárt autóban, mert az tragédiához vezethet.

MTI/szegedinapilap.hu, 2008. június 20.