Botka László polgármester hétfőn délután 2 órára hívta össze Szeged város alakuló közgyűlését. A városvezető sajtótájékoztatón jelentette be: a következő öt évben három baloldali frakció vezeti majd a várost. Az eddigi kilenc bizottság helyett pedig öt működik majd a képviselőtestület mellett. Botka László három képviselőt kért fel alpolgármesternek.

– A kétharmados Fidesz kormány az elmúlt években jelentősen megerősítette a polgármesterek hatáskörét, így az alakuló közgyűlésen a városvezetők tehetnek javaslatot az alpolgármesterek személyére és a bizottságok összetételére is – mondta el Botka László.

Szegeden a jövőben három alpolgármester segíti majd a városvezető munkáját: Solymos László a várospolitikáért, Nagy Sándor a fejlesztésekért, Szentgyörgyi Pál pedig a gazdasági ügyekért lesz felelős

Új közgyűlési stratégiát dolgozott ki a polgármester, aminek lényege, hogy a képviselők felelősséggel és hatékonyan dolgozzanak a városért. A jövőben például az eddigi négy tanácsnok helyett egy lesz: Berkesi Ottó a felsőoktatási intézményekkel való kapcsolattartásért felel majd.

Teljes új alapokra helyezik a bizottsági munkát is: a korábbi 9 nyolc tagú testület helyett a jövőben 5 bizottság segíti majd, egyenként 9-9 fővel a városvezetés munkáját.

Az alakuló ülésen kötelezően dönteni kell a városvezetők és képviselők díjazásáról is. A törvények értelmében a polgármester a mindenkori helyettes-államtitkári fizetésre jogosult, ez Szeged esetében bruttó 748 ezer forint. ezzel arányos javadalmazást kapnak majd az alpolgármesterek. Korábban a képviselők 111 ezer 800 forint tiszteletdíjat vehettek fel, a jövőben ez úgy változik, hogy a képviselői javadalmazás 85 ezer forintra csökken, a bizottsági munkáért azonban a korábbi 28 ezer forint helyett 56 ezer forintot vehetnek fel.

Botka László szólt arról is, hogy a jövőben három baloldali frakció – MSZP, DK és Együtt – frakciószövetségben fogja irányítani a várost.

– Nem akarok politikai revansot venni, ezért nem lesz átvizsgáló és átvételi bizottság – mondta Botka László. Kiemelte azt is, hogy a jövőben nem politikusokra, hanem szakemberekre kívánja bíznia városi cégek vezetését.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szeged.hu