A városi főépítész segítségét kérte a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. a tervezett hulladékudvarok helyének kijelöléséhez. Kevés az alkalmas önkormányzati terület, ezért nem sikerült megtalálni többek között a baktói és szőregi lerakó helyét. Szegeden tíz, a környező településeken huszonhárom hulladékudvar épül az ISPA támogatásával.

Ha belátható időn belül nem sikerül megtalálni a szegedi hulladékudvarok helyét, legrosszabb esetben a város elveszítheti a 2006. december 31-ével határidős ISPA-programra fölajánlott uniós támogatást. Ez azonban remélhetőleg nem következik be, mert már a városi főépítész is segít az alkalmas területek kijelölésében. Az egyeztetés azért vált még sürgetőbbé, mert a környezetvédelmi minisztérium 2004. május 17-éig tájékoztatást kért a hulladékudvarok tervét is magában foglaló, 6. számú ISPA-pályázat megvalósításáról.

Szolnoki László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. műszaki igazgatóhelyettese az elmúlt években többször kijelentette: a város külső zöldterületeit elborító vadlerakók ellen addig nem lehet hatékonyan küzdeni, amíg nem épülnek föl a szemét elhelyezésére szolgáló hulladékudvarok. Szegeden tíz, a környező településeken huszonhárom lerakóhelyet terveznek. A szőregi és baktói illegális szemétdombok esete állatorvosi lóként példázza a helykijelölésért évek óta folytatott küzdelmet. A két településrészről hiába hordják évek óta a szemetet a környezetgazdálkodási kht. autói, folyamatosan újratermelődik a tilosban hagyott hulladék. Szőregen, ahol többször kigyulladt már a Buzsáki-erdő melletti szeméthegy, hetedik éve nem sikerült mindenki számára elfogadható helyet találni a hulladékudvar számára. Baktón hatodik éve keresik az alkalmas területet –eddig hiába.

– Egy hulladékudvar mindössze 1800 négyzetméteres telket foglal el, nem szennyezi a környezetet, akár véderdőben is telepíthető, s szükség esetén egy hét alatt lebonthatják –fejtette ki Szolnoki László. Az előírások szerint egy lerakóhelynek mintegy 12 ezer lakost kell kiszolgálnia, ezért Szeged sűrűbben lakott körzeteiben –mint például a lakótelepek –több hulladékudvart építenek.

Döntés egy hónapon belül

Szabóné Fehér Éva városi főépítész egy hónapon belül előrelépést ígért az ügyben: megvizsgálják, hogy környezeti és városszerkezeti szempontok, elérhetőség és megjelenés tekintetében hol helyezhetők el a hulladékudvarok Szegeden. Így remélhetőleg megoldódik a szőregi és baktói vadlerakó problémája is.

Nyilas Tibor
Délmagyarország Online, 2004. március 31.