A testvérek nem szoktak egymás bőrébe bújni

Első osztály óta minden év végén mosolygós ötösök díszítik a szőregi ikerpár bizonyítványait. Szabó Helga és Szabó Edina a Kossuth Lajos Általános Iskola negyedik osztályosaiként fejezték be a tanévet. A nővéreken mindössze egyetlen különbséget fedeztünk fel

Lapunk Szín-5-ös játékának szőregi ikerpárja, Szabó Helga és Szabó Edina kétpetéjűek, mégis megszólalásig – sőt még utána is – hasonlítanak egymásra. Ízlésük teljesen megegyezik, ugyanazokat a fagyikat, színeket, állatokat szeretik. Kérdésünkre elmondták: ikres csínytevéseket – mi személycserés felelésre gondoltunk – soha nem követnének el, annak ellenére, hogy tanító nénijük is sokszor összekeveri őket. Ilyenkor biztos, ami biztos, Helgaedinának nevezi a felszólított kislányt. Egy ideje külön padban ülnek, így nincs félreértés, és még csintalan fiú padtársaiknak is jó példát mutatnak.

Ottjártunkkor a pólójuk színéről tudtuk megkülönböztetni őket. A nővérek ugyanazokat a tantárgyakat szeretik a legjobban: olvasás és rajz. Bár a Két Lottit már olvasták, mégsem ez a kedvenc regényük. Jobban kedvelik az állatos történeteket. Edina a városi olvasásversenyen tizenkettedik, Helga pedig harmadik helyezést ért el. Kedvenc rajztémáik is az állatok. Edina legszívesebben oroszlánt és jegesmedvét, Helga pedig tigrist fest. Közös szobájukat is állatkákkal osztják meg: két karmos békával, és halakkal, amiket ők gondoznak.

Hobbijuk is ugyanaz: a vidám kislányok – mazsorettek. Nemrég értek haza a Balatonról: szüleikkel és húszéves nővérükkel nyaraltak, aki egyébként szintén csak ötösöket kapott minden iskolájában. A balatoni úttal még nem ért véget a nyaralás a lányok számára, hiszen hamarosan karcagi nagymamájukat is meglátogatják.

A beszélgetés végén elárulták: az egyetlen különbség kettejük között, hogy Edina két centivel magasabb.

Bobkó Anna
Délmagyarország Online, 2007. július 10.