Vecsernyésék nagy napja

Hatvanöt éve házasodott össze a szőregi Aranka néni és János bácsi. A sokat megélt pár szerint az egymás iránti tiszteleten és szereteten kívül a hosszú, jó házasság titka: sosem szabad haraggal nyugovóra térni. Tiszteletükre vasárnap délután közel százan gyűltek össze a szőregi művelődési házban.

„Hatvanöt szál rózsa köszönje meg a melletted töltött szép hatvanöt évet” – csendült fel a nóta a szőregi művelődési házban: meglepetés buli készülődött. A 84 éves János bácsi és a 81 éves Aranka néni tegnap ünnepelte hatvanötödik házassági évfordulóját. Amikor a terembe léptek és szembesültek vele, hogy majdnem százan – rokonok és barátok – megtisztelték őket, a meghatódottságtól zokogni kezdtek.

A különleges alkalmat legkisebb unokájuk, Attila sem hagyta ki: barátnőjével, Timivel Amerikából indított internetes kapcsolat és webkamera segítségével csatlakoztak az ünneplő vendégsereghez. A nagyszülők és unokájuk perceken keresztül csak nézték egymást, és örültek a viszontlátásnak.

A boldog pár mindig is Szőregen élt, leszámítva azt a három évet, amikor a férfi Oroszországban volt hadifogoly. – Első látásra szerelem a miénk, amikor megláttuk egymást a tánciskolában, azonnal egymásba szerettünk. Pont itt, ennek az épületnek a helyén volt a tánciskola, ahol eljártuk első táncunkat. Én tizenhat éves voltam, a feleségem pedig még csak tizenhárom. Megismerkedésünk után három évvel feleségül vettem őt, amihez akkor is külön engedély kellett, hiszen kedvesem még fiatalkorú volt – avatott be élményeibe Vecsernyés János.

Mi a hosszú ideig tartó, jó házasságuk titka? Aranka néni elárulta. – Sok probléma volt az életben, amit meg kellett oldanunk. A szegénység mindig nagy úr volt, de az egymás iránti tiszteletet, becsületet és a szeretetet mindig fontosnak tartottuk. A leglényegesebb azonban: soha nem feküdtünk le haraggal – mondta Vecsernyés Jánosné Lovászi Aranka. Két fiúnak, Jánosnak és Lacinak – aki már sajnos nincs köztük –, és egy lánynak, Arankának adott életet. Négy fiú unokájuk van, és számukra mindennél fontosabb a család.

Az ünnepeltek lánya Sipos Istvánné Vecsernyés Aranka példamutató neveltetetéséért nagyon hálás a szüleinek. A nekik rendezett meglepetéspartit jelképes köszönetnyilvánításnak szánták. A nagy készülődésben, sütésben, főzésben szinte az egész falu segített.

Kancsár Tímea
Délmagyarország Online, 2007. október 22.