A hat magyar hajóból öt egyből a szombat délutáni döntőbe jutott a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság péntek délelőtti programja során, amelyben az 1000 méteres és női K-4 500 méteres előfutamok kaptak helyet.

A legtöbb számban az első három helyezés egyből finálét ért, ez alól csak a férfi K-1 1000 méter volt kivétel, itt a sok nevező miatt nem lehetett egyenes ágon továbbjutni.

Az Ausztráliából idén hazatért Csipes Tamara – a szám 2011-es világbajnoka – semmit nem bízott a véletlenre, magabiztosan nyerte meg a női K-1 második előfutamát, a világbajnoki címvédő kenus Vajda Attila pedig egy „biztonsági” harmadik hellyel lépett tovább a fináléba. Utóbbi futamában ott volt az aktuális olimpiai bajnok német Sebastian Brendel és a címvédő cseh Martin Fuksa is – ők hárman jutottak egyenes ágon a szombati döntőbe.

Párosban a vb-aranyérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenukettős – tavalyi formáját mutatva – gyönyörű evezéssel utasította maga mögé riválisait, a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros pedig második hellyel debütált.

MTI

Borítókép: Illusztráció. Archív fotó: szeged.hu