Hatalmas mennyiségű rózsa pompázik Szőregen a Rózsák terén és környékén. Már a tegnapi nyitónapon nagy volt az érdeklődés a kilencedik rózsaünnepen, de a legnagyobb érdeklődéssel várt esemény a mai felvonulás lesz.

Harmincezer rózsaszállal díszítették fel a szőregi Rózsák terét, az általános iskolát és a művelődési házat a rózsaünnep tegnapi nyitányára. Szél Imrétől, a Szőregi Virág és Dísznövény ÁFÉSZ elnökétől azt is megtudtuk, hogy a hűtőházban még kétszázhetvenezer rózsát tárolnak. Ezekből százezret használnak fel a ma felvonuló hintók, szekerek, teherautók, motorok és kerékpárok díszítésére. A fennmaradókat a felvonulók szombaton szétosztják a várhatóan tízezer ember között.

Iványi Aurél, Szőreg önkormányzati képviselője elmondta: több hónapig készültek a háromnapos rendezvényre. A véghajrában háromszázan dolgoztak, hogy minden időben elkészüljön.

Aki kilátogat a hét végén a rózsaünnepre, nem fog csalódni. Mindenfelé szebbnél szebb virágok pompáznak. Fráter György, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke elárulta, míg Európában a narancssárgás árnyalatú rózsákat keresik, addig hazánkban hatvan százalékban piros és bordó rózsákat adnak el. A formát tekintve a nagyfejű rózsa a trendi és a legalább 80 centiméter hosszúságú szár.

Makó Mária, a művelődési ház vezetője büszkén mutatta a kiállításokat: az általános iskolában és a művelődési házban minden a rózsák körül forog. A könyvek, a kiállított festmények és használati tárgyak, az ételek és italok. A művelődési ház rózsateaházában Borók Andrea meleg és jeges rózsateákat kínál. Igazi különlegesség. Kuriózum az iskola tornatermében nyílt ideiglenes rózsamúzeum is. Itt minden olyan eszközt kiállítottak, ami a rózsatermesztéshez szükséges.

A rózsaünnep fénypontja a ma délután fél hatkor kezdődő felvonulás lesz. A rózsakirálynőt este nyolckor koronázzák meg, kilenc órakor kezdődik a szuperbuli Lajcsival.

Cs. Gát László
Délmagyarország Online, 2007. június 30.