A háromnapos rózsaünnepet kilencedik alkalommal rendezik meg a hétvégén Szőregen. A szervezők több ezer látogatót várnak a rózsákkal feldíszített faluba. Szombaton látványos felvonulás lesz. Idén is megválasztják a rózsakirálynőt, a falu legszebb virágoskertjét és a legkedvesebb szomszédasszonyt – adja hírül a Dél-Magyarország című lap online kiadása.

A szőregi rózsát nemcsak élőben csodálhatják meg a látogatók, hanem fotókon, könyvekben, képzőművészeti alkotásokon és múzeumban is. Szakmai előadások és bemutatók ismertetik meg az érdeklődőket a rózsatermesztés titkaival. A vasárnap estig tartó ünnepen nemcsak a rózsákban gyönyörködhetnek a nézők, hanem színjátszók, táncosok és zenekarok produkciójában is.

A hétvégi rózsaünnepet megelőzte a IV. országos rózsaszemző verseny. A verseny lényege, hogy minél több rózsafacsemetét kell egy óra alatt beszemezni, de úgy, hogy a szem meg is eredjen. A legjobbnak Ézsiás Zsolt bizonyult, Máder Mónika, a rózsaszemző verseny kitalálója, meghonosítója, egyetlen szem különbséggel lett második.

hirextra.hu, 2007. június 30.