A jubileumi tizedik Szőregi Rózsaünnepre a várakozásoknak megfelelően több tízezer ember volt kíváncsi. A legtöbben a Rózsaünnepi felvonulást és a Rózsakirálynőválasztást kísérték figyelemmel de nagy sikere volt a meghívott fellépőknek is.

Az idei volt a tizedik alkalom, hogy rózsaünnepet rendezett Szőreg, legbecsesebb virága, a rózsa tiszteletére. A szombati felvonulási napon, ahogy az minden évben lenni szokott rózsaszirom sűrű „szőnyeg” borította Szőreg utcáit. A Szőregi Rózsaünnep már 10 éve, a település legfontosabb eseménye, melyre évről-évre egyre többen kíváncsiak. A több tizezer ember érdeklődése mellet zajló ünnep legnagyobb látványossága a szombaton rendezett Rózsaünnepi felvonulás.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is rengeteg lovaskocsit, számszerint 34-et, traktort, teherautót, személygépkocsit, sőt még egy óriási kamiont is rózsába öltöztettek. A felvonulás hagyományosan a Szerb templomtól indul, végighalad a Szerb utcán, majd rátér Szőreg másik „főutcájára” a Magyar utcára.

A hosszú Magyar utca végén a menet ráfordul a Gőzmalom utcára, hogy végül ismét a Szerb utcán haladjon tovább és megpihenjen a Szőregi Szabadidőparkban.

A menet elejét és a zavartalan közlekedést motorosrendőrők biztosították, majd őket követték a szőregi „szelíd motorosok”.
A felvonulás elején mazsorett táncosok és zenekarok produkcióját élvezhette a publikum. Sajnos idén a zászlóforgatók és a mazsorett táncosok is elmaradtak, így egy látványosággal kevesebb lett. Őket követi a lovaskocsiból, teher és személyautóból, traktorból, Quadból, sőt még egy óriási „csőrős” kamionból álló kocsisor. A rózsatermelők idén nem kevesebb, mint 600.000 szál rózsát ajánlottak fel dekoráció céljára. Volt olyan jármű, melyet „vonattá” alakítottak és fedtek be teljesen különböző rózsákkal.

Az öt rózsakirálynő jelölt, Hegedűs Orsolya, Dékány Hajnalka, Csikós Anita, Mezei Éva és Maróti Mónika a hagyományoknak megfelelően idén is fehér hintóban szórta a rózsaszirmokat. A rózsafesztivál vitathatatlanul legnépszerűbb programjára az ország szinte minden szegletéből érkeztek nézelődők.

A felvonulás mellett a rózsakirálynő választás jelenti a Rózsaünnep másik kiemelt fontosságú eseményét. Idén is öt hölgy mérte össze tudását a Szőregi Rózsakirálynő címért. A tavalyi, sorban negyedi Szőregi Rózsakirálynő Naszradi
Judit átengedte koronáját az idei nyertesnek, aki Hegedűs Orsolya lett. Sok helyen és fórumon elhangzik de sokan nem tudják, hogy a Szőregi Rózsakirálynőnek nem csak szépnek, hanem hozzáértőnek is kell lennie, hiszen számos fórumon képviseli a rózsatermesztőket.
A zsűri komoly minuszpontokat ró arra a jelöltre, aki nem tud helyesen válaszolni a feltett szakmai kérdésekre.
Sőt egy jövendőbeli királynőnek még szemezni is tudnia kell! Mind Naszradi Judit, mind Hegedűs Orsolya teljes mértékben megfelel a szakmai elvárásoknak, hiszen mindketten a gyakorlatban is igen sokat foglalkoznak a Hungarikum szőregi rózsákkal.

A Rózsaünnepi felvonulás és Szőregi Rózsakirálynő választás után jöhetett a vigasság, a jó hangulatról idén is a Szuperbuli házigazdája, Galambos Lajos és sztárvendégei gondoskodtak. A meghívott vendégek között volt, Anita, Bangó Margit és családja, Bangó Marika és zenekara, Kefír, Lajcsi, Postás Józsi, valamint a 3+2 együttes is. Szintén fellépett és a fesztiválon vendégeskedett a roma reality showman Győzike is.

A vasárnapi programot A Társulat tagjainak szuperprodukciója zárta, ahol fellépett Feke Pál, Vadkerti Imre, Éder Enikő, Simon Boglárka, Herczeg Flóra, Tóth Attila, Fejes Szandra, valamint Varga Lajos is. Az eddigiektől eltérően az össznépi vigadalomra nem az egykori homokbánya területén a „katlanban”, hanem a futball pályán került sor.

A szőregi önkénteseket és a rendezvény házigazdáit mindenképpen dicséret illeti a tizedik éve tartó munkájukért. A fél délutános falunapból 10 év alatt sikerült egy nemzetközi szintű, több tízezer látogatót vonzó rendezvényt létrehozniuk.

webradio.hu, 2008. június 23.
Kapcsolódó anyagok

X. Szőregi Rózsaünnep