A magyar versenyzők nagyszerű teljesítményt nyújtva három arany- és ugyancsak három ezüstérmet szereztek a szombat délutáni döntők során a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Győzött ezer méteren a kajakos Csipes Tamara, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, valamint 500-on a női kajaknégyes, míg a kenus Vajda Attila, a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó és a kenunégyes második lett, ugyancsak egy kilométeren.

Elsőként az Ausztráliából idén hazatért Csipesnek – vagy ahogy a helyi műsorközlő mondta, Tamara Csipesznek – szurkolhatott a döntőkre szinte teljesen megtelt lelátókon drukkoló magyar tábor. A női kajak egyesek 1000 méteres döntőjéből hiányzott a korábban magyar színekben világbajnok, címvédő szerb Ruzicic-Benedek Dalma, aki a hírek szerint egészségi okokból nem indult el a fináléban. Távollétében a svéd Sofia Paldanius kezdett a legjobban, Csipes – a szám 2011-es világbajnoka – az üldözők között haladt. Egészen féltávig ez volt a helyzet, aztán a magyar kajakos felzárkózott, le is hagyta az éllovast, és a hajrára is elsőként érkezett. Az utolsó métereken aztán a skandináv rivális visszatámadott, de ez már nem volt elég, mert a magyar versenyző – ha minimális különbséggel is, de – elsőként haladt át a célvonalon.

A következő döntőben is magyar éremesély mutatkozott, a kenus Vajda világbajnoki címvédőként készült ismét borsot törni a hazai kedvenc, aktuális olimpiai bajnok Sebastian Brendel orra alá. A német kenus kicsit elhúzta a rajtot, tett még egy kört, mielőtt beállt a rajtgépbe, ezután azonban kilőtt, s rögtön az élre állt. Ötszáz méternél Brendel, Vajda volt a sorrend az élen, s ez a finisig nem is változott. Ekkor a szegedi versenyző – a pekingi olimpia bajnoka – megkezdte szokásos, erős hajráját, de ezúttal csak megszorongatni tudta német riválisát, lehagyni már nem, s így másodikként ért a célba.

A Medveczky, Sarudi duónak a kevés nevező miatt csak a döntőben kellett először vízre szállnia. A páros 2011-ben vb-bronzérmes volt Szegeden, ezután azonban szétváltak útjaik – Sarudi Cipruson akarta folytatni a pályafutását, de aztán mégis hazajött -, s idén ültek ismét össze. A finálét a fehéroroszok kezdték a legjobban, féltávnál is ők vezettek a németek és a magyarok előtt, s végig meg is tartották előnyüket. A tavaly egyesben világbajnok Medveczky vezette magyar hajó egy jól sikerült hajrával aztán végül ezüstérmet szerzett.

A női pároshoz hasonlóan a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású kenu négyesnek is a finálé jelentette az első, s egyben utolsó fellépést a kontinensviadalon, a nyolc hajót számláló mezőnyben ott voltak a címvédő fehéroroszok és a világbajnok németek is. A tavaly hetedik magyar hajó jól kezdett, az élboly tagjaként haladt, 500 méternél a harmadik volt, s úgy tűnt, végül még ennél is feljebb kapaszkodik, de a rendkívül szoros befutó után maradt a harmadik helyen. Győztek a fehéroroszok a románok előtt, de aztán néhány perc múlva jött a csattanó: a románokat utólag kizárták, szabálytalan versenyzés miatt, s így Kissék mégis a második helyen zártak.

Ezután a női kajaknégyesek küzdelme következett 500 méteren, a Szabó Gabriella vezette magyar hajó – ugyan más összeállításban, de – címvédőként indult a döntőben. A Szabó, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű csapat ennek megfelelően szinte azonnal a start után az élre állt, 250-nél már tisztán vezetett, és a hajrához is elsőként érkezett. Az utolsó métereken a riválisok már hiába próbálkoztak, elsőként – nagy fölénnyel – a magyar kajak orra haladt át a célvonalon, s így sikerült a címvédés.

A Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába 1000 méteren, hatodik lett, de a nap utolsó ezres fináléja még tartogatott örömöt és izgulnivalót a magyaroknak. A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenukettős tavaly némi meglepetésre lett második az Eb-n, aztán később világbajnoki címet szerzett, s Brandenburgba már favoritként érkezett. A tavaly győztes oroszok ugyanakkor most is győzni akartak, s öngyilkosnak tűnő taktikával már a rajt után kiváltak a mezőnyből, s óriási előnyre tettek szert. A magyarok a második helyen haladtak, s rajtuk kívül parton és vízen szinte mindenki úgy gondolta, nem foghatják be az élen haladót. Az utolsó kétszáz méteren azonban Mikéék őrült hajrába kezdtek, méterről méterre közelítették meg az elfáradó oroszokat, s az utolsó métereken már ők haladtak elől. A célba elsőként beérkezve óriási örömujjongásban törtek ki, s a nagy győzelem után a levegőbe csaptak diadalittasan.

A szombati parakenus döntők során két ezüstöt is szereztek a magyar sportolók: Geri Dániel a V1 LTA 200 m-es versenyben, Rozbora András pedig a K1 200 m-es A fináléban lett második.
A kontinensbajnokság többi döntőjét a vasárnapi zárónapon tartják.

MTI

Borítókép: Fotó: Maróti János (archív) / szegedma.hu