A városháza házasságkötő termében ünnepség keretében osztották ki csütörtökön délelőtt az idősügyi keretből a nyugdíjas szervezeteket érintő támogatási részt, valamint a fogyatékosügyi támogatást, ami idén nyolcmillió forint. A nyugdíjas szervezetek idén is – két részben – 22 millió forintra pályázhatnak, az első fordulóban pályázóknak összesen 12 millió forintról szóló támogatói okiratokat adott át Botka László.

A polgármester elmondta, Szeged önkormányzata elkötelezett a fogyatékosügyi politika mellett, ezt bizonyítja az is, hogy a város költségvetésében 2003-tól minden évben önálló keretet különít el kizárólag a fogyatékossággal élő személyek életminőségét segítő civil szervezetek és intézmények munkájának támogatására.

Az idén erre a keretre 36 pályázat érkezett, amelyből a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság döntése alapján 35 civil szervezet, illetve intézmény nyert 100–300 ezer forint közötti támogatást.

Ebből a sikeresen pályázók a fogyatékkal élő személyek és családtagjaik részére szerveznek kirándulásokat, konferenciákat, kulturális és szakmai programokat, táboroztatnak, valamint fejlesztő foglalkozásokra és érzékenyítő programok szervezésére használják fel a támogatást.

Ezekkel a programokkal több mint háromezer szegedi életét könnyítik meg.

– A nehéz gazdasági helyzet ellenére idén is sikerült megőriznünk a költségvetésben azt a 22 millió forintos részt, amellyel a nyugdíjasok életminőségének javítását szeretné támogatni az önkormányzat. A jövőben is mindent megteszünk azért, hogy megőrizzük ezt a támogatási formát – mondta Botka László.

 

Az érdeklődés az idén is nagy volt.

A felhívásra 61 szervezet nyújtott be pályázatot. Az Idősügyi Tanács javaslata alapján felállított munkacsoport áttekintette a beérkezett pályázatokat és ajánlást fogalmazott meg a foglalkoztatási, szociális és sportbizottságnak a támogatási összegekre. Végül 58 szervezet kapott 80 ezertől 400 ezer forintig terjedő anyagi segítséget az önkormányzattól programjainak megvalósítására.

Jellemzően nyugdíjas szervezetek pályáztak, elsősorban kirándulások, kulturális rendezvények lebonyolításához kértek támogatást.

A civil szféra egyéb területén működő szervezetek is nyújtottak be pályázatot, illetve egyházi szervezetek is, amelyek a programjaikkal időseket céloznak meg. De azok a szegedi művelődési házak is pályáztak, ahol nyugdíjasklubok működnek.

A megítélt támogatásoknak köszönhetően a pályázó szervezetek körülbelül 3 és fél ezer idős embernek biztosítanak tartalmas programokat a következő hónapokban.

– Évek óta rendszeresen pályázunk és nyerünk. A támogatások segítségével jártunk már a Mátrában és Miskolcon is, de eljutottunk Olaszországba és Görögországba is – mondta a 174 tagot tömörítő Bajtársi Szövetség elnökhelyettese, Kispál Jenő.

Elmondta azt is, a most elnyert háromszázötvenezer forintot arra használják majd fel, hogy a tagjaik múzeumi belépőihez, szabadtéri jegyeihez hozzájáruljanak, de azt tervezik, hogy hamarosan csoportos látogatást tesznek a Paksra, az atomerőműbe.

Rafai Gábor, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu