– Nótadélutánról jöttünk haza a feleségemmel nemrég, amikor történt az eset. Az új házakat, amikor építik, eleve megemelik a járdát, hogy lefolyjon a víz. Sok helyen nagyon rossz a járda állapota, balesetveszélyes. Én itt estem hanyatt – mutatta az egyik úthibát a szőregi Magyar utca egyik lakója, Ludányi István.

Mint mondta, már nem annyira fiatal, hogy csak úgy átugorja a szintkülönbséget.

– Nem tudtam akkorát lépni, hogy átlépjem, megcsúsztam, és hanyatt estem. Még az a szerencse, hogy vastag téli sapka volt rajtam, így nem vertem be annyira a fejemet – mesélte a nyugdíjas férfi, aki lapunk Csörög rovatában már máskor is jelezte a Magyar utca rossz állapotát.

– A dolog nem egyszerű – kezdte Berkesi Ottó, a városrész önkormányzati képviselője. A városatya azt mondta, egyértelmű, hogy senki sem kötelezhető járdaépítésre, és a városnak sincs pénze a munkálatokra. – Nyilvánvaló, hogy ekkora összeg nem áll rendelkezésre még úgy sem, hogy a nemrég elfogadott, új költségvetésben emeltük legalább százmillió forinttal a járda- és útépítési keretet. Ezért én azt a módszert dolgoztam ki, hogy annak, aki hajlandó maga megcsinálni, vagy megcsináltatni a járdáját a háza előtt, az anyagköltségét a választókerületi keretből kifizetem – magyarázta a képviselő a több éve működő rendszert.

Berkesi Ottótól megtudtuk, évente hat-nyolc ház előtt javítják így ki a járdát. – Aki erre vállalkozik, bejön hozzám, megbeszéljük a részleteket, csinálunk egy árkalkulációt, hozza a számlát, és kifizetem. Azt tudni kell, hogy a Fő fasorral vagy a sugárutakkal nem tudunk versenyezni. Ez kertváros, ha itt 15 méter járdát csinálunk meg, akkor három embert teszünk boldoggá, de ha egy lakótelep környékét, akkor lehet, hogy százötvenet – tette hozzá a képviselő.

A.T.J., delmagyar.hu

Borítókép: Magyar utca rossz járda a páratlan oldalon. Képen: Ludányi István. Fotó: Török János, delmagyar.hu