A kerékpárosokat bringás reggelivel, a családokat egész napos bemutatókkal és játékokkal várják pénteken a Dugonics téren az Európai Autómentes Napon. A középiskolás diákoknak pedig egy elképzelt diszkóbalesetet is eljátszanak a Tisza-parton.

A 2002 óta zajló Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja, hogy egyre több emberhez juttassa el a környezetbarát közlekedés üzenetét és rávegye a rendszerint autóval közlekedőket az alternatív közlekedési módok használatára.

Forrás: szkt.hu

Szombaton a helyi közösségi közlekedés járművein egy személygépkocsi érvényes forgalmi engedélyének felmutatása mellett maximum két felnőtt és három gyermek egész nap ingyen utazhat.

A programsorozat keretein belül számos európai városban rendeznek családi programokat szeptember 16. és 22. között. Szegeden szeptember 21-én, pénteken rendezik meg autómentes napot, aminek apropóján különböző programokra számíthatunk a város több pontján – mondta el a programsorozat sajtótájékoztatóján Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. igazgatója.

Az idei autómentes napon, pénteken több mint ezer reggelivel várják a kerekezőket 7 és 9 óra között a Dóm téren.

A programok délelőtt 10 órakor kezdődnek a Dugonics téren, ahol a színpadi programok mellett különféle vetélkedőkkel és ügyességi játékokkal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság titkára, Vad Róbert elmondta, többek között kerékpáros ügyességi versennyel várják a fiatalokat, de itt indítják útjára a Közlekedj Önként Szabályosan elnevezésű, Csongrád megyei akciót is.

Az akcióhoz írásban csatlakozók önként vállalják, hogy a jövőben fokozottan figyelnek a közlekedés többi résztvevőjére, a járművükre kihelyezett matricával ezért pontokat is begyűjthetnek az interneten, a kampány végén pedig a legjobbak jutalomban részesülnek.

A Rotaract Club szervezésében pénteken 11 órától a Huszár Mátyás rakparton egy élethű baleseti szimulációt tekinthetnek meg a diákok.

A bemutató célja, hogy felhívja a 17-18 éves fiatalok figyelmét az ittas, drogos és felelőtlen vezetés veszélyeire, illetve annak következményeire.

A baleseti szimuláció zavartalan lebonyolítása miatt szeptember 21-én, pénteken délelőtt 9-től 13 óráig lezárják a Huszár Mátyás rakpartot.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu