A csípésszámlálók jelentése alapján megkezdték a szúnyogok légi kémiai irtását Szegeden. A folyamatot addig ismétlik, amíg szükség van rá.

– A szúnyogirtás várhatóan idén is 60-70 millió forintba kerül majd. Ha szükség van rá, többször is megismételjük a folyamatot – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki úgy tudja: a rémhírekkel ellentétben az EU nem tiltja be a szúnyogok vegyszeres légi irtását. – Az uniós rendelet csak a mezőgazdasági repülést tiltja. A szúnyogirtás az egészségügyi repülés kategóriájába tartozik, így erre nem vonatkozik a szabályozás – erősítette meg Szabó Péter pilóta.

A repülőgépek akkor szállnak fel permetezni, ha minimum 50 szúnyog támadja meg a hivatalos számlálókat, akiknek a jelentése alapján tegnap és tegnap előtt összesen 3000 hektárnyi területen kezdte meg a légi kémiai védekezést a kft., így majdnem az egész város területén elindították a „hadjáratot” a vérszívók ellen. A legfertőzöttebb területek: Gyálarét, Klebelsbergtelep, Mihálytelek, Újszeged, Szőreg és Tápé.

Bobkó Anna, delmagyar.hu, 2009. május 15.