Végső elkeseredésükben beperlik a szentendrei püspökséget a szőregi ortodox egyházközség vezetői. Három éve nem jutnak az iskolájukért kapott 22 millió forintnyi kárpótláshoz. A pénzből az 1779-ben felépült műemlék templomukat szeretnék felújítani.

– Ez a kép még valamikor a fatemplomból, amit a törökök felgyújtottak az 1400-as években lett kimenekítve – mutatja Vladiszávlyev Bránko a szőregi szerb ortodox egyházközség elnöke.

A Fekete Máriát egyelőre nem láthatják a szőregiek. A templom fala, ahol ez az ikon függött több helyen megrepedt, beázott. Nem csoda, hiszen az épület belsejét utoljára 80 éve renoválták. A felújítás költsége több, mint 11 millió forint. A szőregi ortodox egyházközség tagjai abban reménykedtek, hogy az iskolájukért kapott 22 millió kárpótlásból rendbehozhatják a műemlék templomot. Ígéretet is kaptak erről a szentendrei püspökségtől, ahová ezt az összeget a kormány három éve elutalta. A pénzt azóta is hiába várják.

– Most már három éve hitegetnek, de nem akarnak velünk szóba állni. Most már valamihez fordulni kell – mondja az elnök. A szőregi egyházközség vezetői úgy érzik, hogy nincs más lehetőségük, mint az ügy jogi útra terelése.

– Beszéltünk ügyvédekkel, jó esélyünk van arra, hogy ha jogi útra tereljük az ügyet, a pént megkapjuk. Ez nálunk morális kérdés: a pénz nagyapáink hagyatéka és nem akarjuk hagyni, hogy a püspökség elvegye tőlünk – tudtuk meg Vladiszávlyev Milán vezetőségi tagtól.

A szentendrei püspökség nem csak az egyházközség tagjaival nem áll szóba, elzárkóztak mindenfajta nyilatkozat elől.

Városi Televízió híre nyomán, 2007. szeptember 20.