A kormány szeretné a szünidei étkezést kiterjeszteni az évközi: őszi, téli és tavaszi szünetekre is. Szegeden nyitott kaput talált az ötlet, hiszen az önkormányzat már 2015-ben is 14,5 millió forintot különített el erre a célra.

2016-tól a rászoruló gyermekeknek nem csak a nyári szünetben, hanem a tavaszi, őszi és téli szünetben is biztosítani kellene a napi legalább egyszeri meleg étkezés lehetőségét. A kormány tervei szerint ennek költségét az önkormányzatoknak kell majd kigazdálkodnia. Szeged ebben megelőzte a kormány elképzelését. A városban már ebben az évben is igénybe vehetik a szünidei étkezést azok a gyerekek, ahol a család rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Novkov Veszelinak, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetője elmondta, az önkormányzat 2015-ben, a költségvetés elfogadásakor döntött, hogy nemcsak a nyári, hanem a tavaszi, az őszi, és a téli étkezést is finanszírozza és erre elkülönített 14,5 millió forintot. Ezért már ebben az évben atvasszal és ősszel is, állami támogatás nélkül megszervezte az önkormányzat.

A 2400 ingyenes étkezésre jogosult gyerek közül a tavaszi szünet 3 munkanapjára 420-an, a nyári 53 napra kétharmaduk, az őszi szünetben pedig 382-en jelezték igényüket. Az irodavezető arra is felhívja a szülők figyelmét, hogy az ellátást kérni kell, az nem alanyi jogon jár; szeretnék, ha minél többen részt vennének a programban.

Amennyiben tehát a kormány módosítja a gyermekétkeztetésről szól rendelkezéseket és kibővíti az ellátást az összes iskolai szünetre, Szegeden ezt már egy bejáratott, jól működő modell alapján zökkenőmentesen tudja biztosítani az önkormányzat.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu