Idősek Világnapi ünnepi műsort szervezett az Idősügyi Tanács az ötvenhat nyugdíjasklub tagjainak. Idén is díjazták a klubtagok kiemelkedő munkáját.

Az IH Rendezvényközpontban megtartott gálán a Himnusz közös eléneklése után id. Boros Gyula köszöntötte a harmadik korosztály megjelentjeit, majd rögtön fölkérte Botka László polgármestert, köszöntse a résztvevőket. Élt a lehetőséggel:

– Örülök, és büszke vagyok arra, hogy immár tizenkettedik alkalommal ünnepelhetünk együtt. Az ENSZ azért kezdeményezte annak idején, legyen október 1-je az Idősek Világnapja, hogy legyen egy nap, amikor egy egész közösség köszönetet mond mindazért a rengeteg értékért, amelyet önök, egy élet munkájával alkottak. Azonban ez a nap nem a múltról szól. Hiszen pont önök azok, akik leginkább aggódnak, támogatnak, szeretnének egy olyan jövőt, amely szebb, könnyebb, élhetőbb lenne az unokáik, gyermekeik számára – köszöntötte Botka László polgármester a nyugdíjasokat, majd így folytatta: – Szeretném megköszönni azt is, hogy ezekben a napokban kezdhettem meg polgármesterségem tizennegyedik évét. Azt tapasztaltam, ha volt, akihez tanácsért fordulhattam, akik izgultak, szurkoltak, akiktől erőt kérhettem, akkor azok önök voltak. Büszkék vagyunk arra is, hogy Szegeden ötvenhat nyugdíjas klubban, több mint 12 ezer nyugdíjas él, gondolkodik együtt városért.

Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

Botka ezután Szeged jövőjéről, terveiről beszélt: – Egy élhető, szép városért két dolgot kell tenni: a jövőnek kell építeni, és odafigyelni egymásra, így lehetünk felelősek közösen egymásért, a városért. Bármit is gondol a gyűlölködésre épülő politika, sokkal több az, ami összeköt minket. Ez is bizonyítja, rengeteg tervünk van a jövőre, hogyan kellene Szegedet tovább építeni, a legsikeresebb magyar várost. Nem mi mondjuk, felmérések mondják, hogy itt épület be a legtöbb Európai Uniós támogatás, mi tudtuk legjobban fölhasználni a kapott forrásokat, gyarapodtunk minden tekintetben. Magasra tettük a lécet, de szeretnénk ezt a lécet újra és újra átugrani. Közben viszont nem felejtjük el másik közös alapértékünket: olyan várost szeretnénk építeni, amely szolidáris, amely segít azoknak, akik átmenetileg, vagy tartósan a város segítségére szorulnak. Ez nem könnyű most, amikor az önzés uralkodik, amikor a jelenlegi hatalom nemhogy segíteni akar, hanem kárhoztatja őket a helyzetükért. Biztos tudják, március 1-jétől megszűnt a szociális ellátórendszer, azt mondta a kormány, minden önkormányzat oldja meg úgy, a támogatást ahogy tudja. Szeged azt mondta, erről szó nem lehet, minden erőforrást arra összpontosítottunk, senki ne veszítse el a korábbi támogatást. Mindenkinek meg tudjuk adni azt a támogatást, amelyet korábban is megkapott. Ezért is tudunk például közgyógyellátási támogatást adni. Ezt az ország jelentős részén elveszítették a polgárok – sorolta a polgármester. Majd miután megköszönte a kitüntetendők egész éves áldozatos munkáját megjegyezte, „remélem, találkozunk jövőre is!”

Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

A polgármesteri köszöntés után átadták az Idősügyi Tanács elismeréseit. Közösségi munkájukért díjazták:

  • Balázs Istvánt, a Szőregi Sárgarózsa Hagyományőrző Népdalkör Egyesület vezetőjét,
  • Csányi Lászlóné, Esztert, a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesületének tagját,
  • Fodor Péterné Tóth Erzsébetet, a Nyugdíjas Egérpadtársak szervezetének tagját,
  • Fövényes Andrást, a Virágzó Nefelejcs Nyugdíjas Klub tagját,
  • Gelcz Miklósnét, a Kereskedelmi Alkalmazottak Nyugdíjas Klubjának ellenőrző bizottsági tagját,
  • Hambek Arankát, a Bécsi Körúti Nyugdíjas Klub gazdasági vezetőjét,
  • Jancsó Istvánt, a Senior Center Nyugdíjasok Képviseletének tagját,
  • Kálmán Lajosnét, a Kecskési Nyugdíjas Egyesület gazdasági vezetőjét,
  • Laczi Ferencnét, a Nosztalgia Néptánc Együttes alapító művészeti vezetőjét, koreográfusát,
  • Márki Antalnét, a Szeged Megyei Jogú Város Nyugdíjas Egyesületének tagját,
  • Szabó Lászlónét, a Szegedi Bajtársi Klubnak ez elnökét.
Fotó: Balázs István facebook oldala

Fotó: Balázs István facebook oldala

Végül Seniorok kiválósága-díjat vehetett át a 95 éves Bánki Horváth Béla, aki legutóbb a kazáni úszó-világbajnokságon a szeniorok korosztályos bajnokságában 200 méteres hátúszásban huszonegy éves világrekordot döntött meg.

A díjak átadása után a Szegedi Nemzeti Színház művészei – Csorba Kata, Szilágyi Annamária, Vajda Júlia, Andrejcsik István, Pataki Ferenc, valamint az őket zongorán kísérő karmester, Pál Tamás – a Király König Péter Zeneiskola – nem lehet másképp írni – hárfatündére, Szauer Bianka, valamint az Akropolisz Táncszínház adott emlékezetes gálaműsort. Az ünnepségen részt vett Szeged szocialista országgyűlési képviselője, Szabó Sándor is.

Garai Szakács László, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu