Volt itt minden: beugró csapattag és buktatást „túlélő” befutó ember is. Általános és középiskolás diákoknak rendeztek utcai futóverseny a dóm körül.

Tudják, mennyi egy dóm-kör? Körülbelül 550–570 méter. Szerintünk. Szombat délelőtt ugyanis a MOL Suliváltóra nevezett általános és középiskolák csapatainak három kört, összesen 1900 métert kellett futni. Nem, nem vagyunk matekzsenik, de a dóm-kör mégis annyi, amennyi. Ugyanis a rajt a Somogyi-könyvtár Somogyi utcai sarkánál volt, a váltás a Dóm tér közepén, a befutó pedig az Aradi vértanúk tere „közelében” volt. Azaz a három fős csapatok első embereinek, a fiúknak körülbelül 750 métert kellett futni, majd a tér közepén a váltóbotot átadni a másodiknak induló lányoknak. Ők futottak egy teljes kört, míg a harmadik tagja a váltóknak, jellemzően fiúk, a váltás helyétől körülbelül ötven méterrel hátrébb lévő célba érkeztek meg.

Hogy miért jellemzően? Ugyanis az SZTE Ságvári Gyakorló-gimnázium B csapatának harmadik tagja valamiért nem jött el, így az eredetileg csak szurkolni kilátogató Hunyadi Hanna ugrott be helyette. Akinek két köre volt arra, hogy „bemelegítsen” és körülbelül negyven méter előnye, hogy beugorva, győztesnek hozza be a csapatát: társai, Nagy Ábris és Ruzsa Kata ugyanis ekkora előnyt „futottak össze neki”, de az egyetemi orvos kari épületek előtt Hanna savasodni kezdett, és a vele egy mezőnyben futó srácok lehagyták, végül harmadikként ért célba a futamában.

– Ha rendesen be tudtam volna melegíteni, akkor talán meglett volna az első hely. Kész szerencse, hogy futó ruhában jöttem, máskülönben elég vicces lett volna beállni… – értékelte a teljesítményét, amihez valóban csak gratulálni lehet. Társa, Ruzsa Kata ehhez annyit tett hozzá, „majd jól kupán vágjuk Ádámot, amiért nem jött el és nem is szólt…”

Ennél is drámaibb volt a középiskolások második futama, itt a cél előtt a Gyakorlógimnázium A csapata és a Piaristák A csapata sprintben hajrázott a cél előtt jó ötven méterrel. Ekkor a nagy lökdösődésben a piaristás futó megpróbálta elbuktatni a gyakorlóst, aki túlélte a – higgyünk abban, hiszen a Dóm téren volt a verseny – gáncsolási kísérletet, és nyert, utóbbi viszont pórul járt, kibillent egyensúlyából, elesett, és jó tíz métert hasalt az aszfalton.

– Gyónnia már nem kell, megkapta a büntetését! – „értékelte” az esést a kordonon túl az egyik testnevelő.

A Suliváltó leggyorsabbjai érmeket vehettek át, sőt, minden induló tombolasorsoláson vett részt, a rajtszámokkal lehetett értékes szponzori ajándékokat nyerni.

Hogy lehet rávenni a diákokat arra, hogy fussanak? Több testnevelő is azt mondta, alsó tagozatban „semmi dolguk nincs”, ekkor még mindenki szeret mozogni, futni. Viszont fontos, hogy legyenek rendszeresen sikerélmények, ugyanis ahogy elkezdenek serdülni, kamaszodni, onnantól kezdve lesz nagyon nehéz: egyre több minden érdekli őket, ha a sikerek nem jönnek, lemaradnak, megelőzik őket, nemcsak a futásban, hanem az élet bármely területén, akkor azt nem szívesen csinálják tovább. A középiskolásokra ez még inkább igaz. Na itt van feladat. Amit a jelek szerint a testnevelők sikerrel abszolváltak.

A MOL Suliváltó korcsoportonkénti győztesei

Alsó tagozatosok (2005-ben és utána születettek): SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola. A váltó tagjai: Szalai Ronin, Fazekas Réka, Szűcs Milán. Felkészítő tanár: Dér Zoltán.

Felső tagozatosok (2003-ban és 2004-ben születettek): Tarjáni kéttannyelvű általános iskola. A váltó tagjai: Horváth Gábor, Mukus Dóra, Kapic Amir. Felkészítő tanár: Farkas Aranka.

Felső tagozatosok (2001-ben és 2002-ben születettek): SZTE Gyakorló-gimázium és Általános Iskola. A váltó tagjai: Pallós Péter, Pálfi Fanni, Huszta Kende. Felkészítő tanár: Konkoly Béla.

Középiskolások (1996–2000 között születettek): SZTE Gyakorló-gimázium és Általános Iskola A csapat. A váltó tagjai: Kovács Gergely, Konkoly Virág, Fekete Gábor. Felkészítő tanárok: Barok István és Farkas Zoltán.

Garai Szakács László, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

szoreg.hu képtár