Füstmérgezésben halt meg kedd este szőregi házában az 53 éves Lovas Éva. A lángok valószínűleg egy túlmelegedett rezsó miatt lobbantak fel, amivel a nő megpróbálta felmelegíteni lakását.

A szőregi Sarkantyú utca 99. szám alá riasztotta kedd este negyed 10-kor az egyik szomszéd a tűzoltókat, miután a családi ház cserepei közül sűrű füstfelhőt látott felszállni. Az itt lakó, 53 éves Lovas Éván az ablakot betörő tűzoltók és a mentők azonban már nem tudtak segíteni: az asszony füstmérgezésben vesztette életét, halálát az eddigi vizsgálat szerint egy túlmelegedett rezsó okozta, amely lángra lobbantotta a szerény hajlékot. A ház előtt tegnap egy félig elégett párna pihent, üvegszilánkokat láttunk, a kertben pedig egy reszkető német juhászkutya és keservesen nyávogó macskák fogadtak bennünket.

Erdei Béláné, a szerencsétlenül járt nő szembe szomszédja elmondta, hogy Lovas Éva néhány éve költözött a Sarkantyú utcai lakásba, a ház akkori tulajdonosához, aki tavaly meghalt. A nő ezután egyedül élt a házban, ahol rengeteg szemetet halmozott fel. A környékbeliektől megtudtuk, hogy nem dolgozott, az italt viszont nem vetette meg, és több férfi is járt hozzá iszogatni. A szomszédok ezért sem voltak igazán beszélő viszonyban vele. A szinte teljesen kiégett lakás előszobájának padlóján mi egy üres Jägermeister palackot láttunk, az udvaron több kidobott szék mellett egy kiégett elektromos radiátort találtunk.

Gyanítható, hogy a nő nem tudta fizetni a gázszámláját – a lakásban gázkonvektor is volt –, vagy csak spórolni akart, ezért szerette volna egy rezsóval felfűteni szobáját, amelynek közepén halmokban álltak a lángoktól elüszkösödött tárgyak.

A környékbelieket megdöbbentette Lovas Éva halála, ők azt hitték, hogy élve sikerült kimenekíteni az asszonyt a lángok közül. Az éppen arra járó postás is csak csóválta a fejét, amikor tőlünk értesült a történtekről, majd táskája mélyére süllyesztette azt a hivatalos levelet, amit tegnap kellett volna kézbesítenie Lovas Évának. A rendőrségi szemle az idegenkezűséget kizárta, a haláleset körülményeit közigazgatási eljárásban vizsgálják.

delmagyar.hu, 2009. január 15.