Szőregen Fülöp-napi szentmisét tartanak május 3-án 9 órától a Rohonyi dombon. A nagy sikerű tavalyi hagyományteremtő Istentisztelet folytatásaként a programot az egyházközség és Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő szervezi.

A névadóról szóló cikket Miklós Péter történésztől tesszük közzé.

 

Fülöp apostol, a régi Szőreg védőszentje

Szent Fülöp Jézus tizenkét tanítványának egyike. Márk, Máté és Lukács evangéliumában csak az apostolok fölsorolásakor szerepel a neve, János evangélista ír róla bővebben. Fülöp az utolsó vacsorán a következő kéréssel fordult mesteréhez: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát és az elég nekünk.” Jézus halála és föltámadása után a görögök körében térített. Frígia fővárosában, Hieropoliszban hunyt el 80 körül. Az ősi keresztény hagyomány szerint Krisztushite miatt feszítették keresztre nyolcvanhét éves korában, míg Alexandriai Szent Kelemen egyházatya úgy vélte, természetes halállal hunyt el idős korában. Mivel alakja nem a történelmi szerepe, hanem az apostolként betöltött funkciója miatt maradt fönn, keveset tudunk róla. Ami biztos: többek között a posztóföldolgozók és a kalapkészítők közösségének védőszentje.

Fülöp Szent Jakab apostollal közös május elejei ünnepe a tavasz beköszöntének vidám napja is volt, ami sok helyen májusfa állításával ültek meg. A nagyszerű szegedi néprajztudósnál, Bálint Sándornál olvashatjuk, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei „Nagykörű jámbor öregasszonyai a század elején úgy beszélték, hogy a májfa azokra az időkre emlékeztet, amikor a hetvenkét tanítvány tanítani járt. Volt köztük egy szentéletű lány is, de mégsem hitték el róla, hogy ártatlan tőlük. Mint mondogatták az emberek: elhiszik, ha a földbe szúrt száraz fa reggelre kizöldül. A fa azonban május hajnalára kihajtott.” A kiváló pap és folklorista Kálmány Lajos szőregi segédlelkész korában jegyezte föl, hogy a fülfájáson segít a Szent Fülöp és Jakab napján köpült vaj.

Szőreg középkori bencés monostorának Szent Fülöp volt a patrónusa. A kunok által az 1280-as években elpusztított monostor első okleveles említése (Monasterii Sancti Philippi) 1192-ből való. A szőregi Apátság utcában található maradványok azonban nem ebből, hanem az ugyancsak Fülöp apostol oltalmába ajánlott (először 1333-ban említett és a tizenhatodik században elenyészett) szőregi plébániatemplomból maradtak ránk. A középkori szőregi katolikusok tehát minden évben május elején megünnepelték Szent Fülöp napját. Példájukat korunkban is követjük.

Miklós Péter

szegedma.hu

szoreg.hu képtár