Fráter György neve fogalom a hazai rózsások között, a férfi hosszú évtizedek óta küldetésének tekinti az értékes fajták népszerűsítését. 1989 től nyugdíjazásáig a Szőregi Virág Dísznövény ÁFÉSZ elnöke, 1990-től a világhírű W. Kordes’ Söhne német rózsanemesítő cég magyarországi képviselője, napokon belül nyolcvanéves lesz, ám cselekvési kedve, életereje töretlen.

– Apósom kiváló faesztergályos, kisiparos, nagy rózsabarát és ró­­zsakedvelő volt. Az 1960-as évek elején a Budatétényi Rózsakertben megrendezett rózsakiállításon együtt vettem részt vele. Csodálatos volt az a pompa és a látványos rózsafajták sokasága, ami akkor és ott azonnal megfogott – mondta lapunknak Fráter György.

 

Évtizedek tapasztalata

– 1975-ben a nejemmel iparosok lettünk a textiles szakmában, ahol én a szakma kereskedelmi részében vettem részt. Ekkor ke­­rültem kapcsolatba a szőregi ró­­zsatermelőkkel, és kezdtem el a rózsatermesztéssel foglalkozni. Néhány év múlva a Szőregi Virág és Dísznövény ÁFÉSZ üzletkötőjeként az akkor épülő Szeged tarjáni városrész parkosításához én szerveztem a növények szállítását, beszerzését a szövetkezettől – mesélte Fráter György.

Az évek alatt egyre szorosabb lett a szövetkezettel a kapcsolata, egészen addig, amíg a felügyelőbizottság elnöki tisztébe is beválasztották. Eközben a Szegedi Ipartestület, az akkori KIOSZ igazgatóságában is tisztséget kapott, végül az iparosok érdekében végzett közössé­­gi munkájának kö­­szönhetően 1980-ban a KIOSZ Szegedi és Járási titkára lett.

 

Küzdelmes útkeresés

– 1941-ben születtem, édesapám foglalkozása katonatiszt volt. Sajnos 1944-ben a szovjetek ellen vívott harcban hősi halált halt. A háború után mindent elkövetett az akkori hatalom, hogy a lehetetlenné tegye családunkat nagyon sok más magyar családhoz hasonlóan. Már középiskolába is alig akartak felvenni, általános iskolai tanulmányaim után otthon maradtam, és nagymamámnak segítettem a család 2000 négyzetméteres gyümölcsösében dolgozni. Talán a növények iránti vonzalom is ekkor oltódott belém. Dédapám iskolaigazgató, tanfelügyelő és elismert biológus volt. A kertet, ahonnan gyermekkori, fiatalkori legszebb emlékeim vannak, ő, Fráter Alajos alkotta meg.

 

A rózsások szolgálatában

Fráter György a Szőregi Virág Dísznövény ÁFÉSZ elnöki tisztét 1989-től 1997-ig, nyugdíjazásáig töltötte be.

1996 májusában kezdeményezésére és vezetésével, megalakult a Magyar Rózsatermesztők Egyesülete, amelynek először, mint titkára, később, Gerbár József elnök halála után elnökként vezetett. A tisztséget a napokban adta át Hegedűs Adélnek, aki 2016-ban volt az év kiváló kertésze mint rózsatőtermelő. Az ő vezetésével a Szőregi Rózsahölgyek sokat segítették a szakmai munkában.

Az ÁFÉSZ elnökeként eltöltött évek küzdelmes időszakot jelentettek Fráter György életében. A szövetkezet tagjai (akkor mintegy 1400 fő) által megtermelt rózsatövek több mint 90 százalékát exportálta a szövetkezet.

Az elnöktől a tagság azt várta. hogy a piacot megtartsa, ez sikerült, sőt még bővítette is a vevőkört.

– A rendszerváltozás éveiben megjelent helyben is a konkurencia, de sikerült a szakmán belüli feszültségeket úgy kezelnem, hogy a szőregi rózsa hírneve csorbát nem szenvedett, a nemzetközi piacon elismert jó hírneve megmaradt. Nyugdíjba vonulásomkor egy eredményes, igen jól működő szövetkezetet adtam át utódomnak, amely köszönhető akkori kolléganőimnek és kollégáimnak, valamint a szövetkezet testületeknek is. Helyet kaptak ezen a piacon a rózsatermelő szakmán belül létrejött versengő vállalkozások, melyek egy része ma kiválóan végzi tevékenységét.

 

A virágok királynője

– 1999-től szervezzük a Szőregi Rózsaünnepet, amely az elmúlt 20 évben komoly nemzetközi hírnevet szerzett, és büszke vagyok rá, hogy az első perctől egyik fő szervező voltam. A legbüszkébb az elmúlt 30 évben a kiállításokon, szakmai konferenciákon, fajtabemutatóin elért eredményeimre, és az itt kapott oklevelekre, díjakra, nagydíjakra vagyok – hangsúlyozta Fráter György, hozzátette:

– A koromnál fogva ma már nem foglalkozom termesztéssel, viszont a legfőbb feladatomnak tartom, hogy népszerűsítsem a virágok királynőjét, a rózsát, különösen kiemelt helyen a rezisztens, ADR minősített rózs­á­kat. Évtizedes, következetes munkámnak köszönhetően egyre több önkormányzat, vállalkozások, telephelyek, felújított és felújítás alatt lévő történelmi múltú kastélyok, kúriák, és rózsabarát magánszemélyek keresik és telepítik ezeket a gyönyörű, rendkívül ellenálló és kiváló rózsafajtákat.

 

Segítőtárs

– A feleségem mint segítő kiválóan helytállt, mindenkor mellettem. Segítsége nélkül mindazt, ami elértem, nem tudtam volna megvalósítani. Amikor ideje engedte, mindenhová elkísért a munkám, üzleti útjaim során. Családom, lányaim és vejem úgyszintén, később uno­­káim is részt vettek e családi vállalkozásban, de sajnos a szép szakmát egyikük sem folytatja. Ugyanakkor a családi kirándulások alkalmával együtt tudjuk, még most is cselekvő pihenéssel élvezni az életet, és ez a legfontosabb számunkra.

Tóth A. Péter, delmagyar.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Fotó: Kulklis István, delmagyar.hu