A Maros és környezetének szépségét bemutató fotókiállítás nyílt hétfőn Szegeden az Alsóvárosi Művelődési Házban. A tárlat annak a kommunikációs kampánynak a része, amelyet a tisztább, ihatóbb Marosért indított a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

kiállításon február 16-áig látható több mint kéttucat fotográfia 2006-ban, a romániai Tisza településtől a Maros tiszai torkolatáig tartó vízitúrán készült – mondta a megnyitó előtt Paulovics Péter, az egyesület társelnöke.

A Maros nemzetközi folyó, Romániában ered és 750 kilométeres vándorútja során lelassulva Szeged fölött ömlik a Tiszába. A mintegy 30 ezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területéről két ország sokszínű szennyezése terheli a folyót, mely látványos öntisztuló képessége miatt csak a durva beavatkozásokat jelzi az ember számára is érzékelhetően – közölte a környezetvédelmi aktivista.

A kiállítás anyagát a következő hónapokban bemutatják Makón, Romániában pedig Aradon, Pécskán és Lippán, a kampány idén nyáron pedig egy Déva-Szeged vízitúrával zárul – közölte a szakember.

S. A./MTI
Szegedinapilap Online, 2007. február 6.