A haszonnövények biológia védelmére fejlesztett ki uniós támogatással egy forradalmian új növényvédelmi eljárást a szőregi Chili Produkt Kft. A vállalkozás a biogazdálkodók számára készít az emberre ártalmatlan illóolaj-keveréket, amelyek a kritikus időszakban – például az almamoly rajzásakor vagy peterakásakor – elrejtik a célnövényt és így becsapják az elsősorban szagok alapján tájékozódó kártevő rovarokat.

Egyre nagyobb az igény a fenntartható módon előállított biotermékekre a piacon, innen jött az ötlet, hogy olyan terméket fejlesszen a cég, ami segíti és versenyképesebbé teszi mezőgazdasági és lakossági termelők számára a bio és fenntartható növényvédelmet.

Jelenleg a biogazdálkodók kis dózisban használnak vegyi anyagokat tartalmazó permetszereket, réz-szulfit alapú növényi lemosókat, amiket kis mennyiségben engedélyeznek ugyan, de az összetevőik nem minősülnek sem fenntartható módon előállított anyagoknak, sem bionak, a természetes összetevőkből álló szerek pedig nem rendelkeznek megfelelő hatékonysággal.

A Chipi Produkt Kft. innovációjának a lényege, hogy különféle illatanyagok segítségével félre vezetik a kártevőket, „elrejtik” a növényeket előlük, hogy ne ismerik fel azokat és így kárt se tehessenek a növényekben.

A megfelelő – a többi közt a tapadást biztosító – segédanyagokkal ellátott keverékekből vízzel hígítva a végfelhasználók állíthatják elő a haszonnövényekre kijuttatható biopermetszert.

A biológiai védekezésnek ezt az új eljárását egy saját termékfejlesztés keretében dolgozta ki a fűszerek nagykereskedelmével és -feldolgozásával több mint tíz éve foglalkozó vállalkozás.

Az ötletet éppen a fűszerkeverékek gyártása során használt illóolajok adták: ami az embereknek kellemes, vonzó illat, az több kártevőt taszít, elriaszt attól, hogy a növényekre támadjon.

A gyümölcsfákon végzett kísérletek során menet közben bebizonyosodott, ha egy speciális illatfelhőbe rejtik el a megvédendő növényeket, akkor sikerül becsapni a kártevőket, és távol maradnak anélkül, hogy az egészségre káros vegyszereket kellene alkalmazni.

Az ötletben láttak fantáziát a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő fejlesztések támogatására kiírt GINOP Plusz pályázat bírálói is, ezért 162 millió forinttal támogatták a fenntartható növényvédelmet segítő ötletet, amelynek megvalósításához közel 50 millió forintot tett hozzá saját forrásból a szőregi vállalkozás is.

Az új bio permetszert elsősorban lakossági felhasználására szánják, ezért kisebb kiszerelésben, por és folyékony formában kerül piacra.  A kertészkedők pedig hagyományos permetezővel tudják majd kijuttatni a természetbarát szert a növényekre.

A jelenleg két műszakban termelő cég negyvennégy munkatársat foglalkoztat, az új részleg beindításához szükséges munkaerőt részben átcsoportosítással, részben új emberek felvételével oldották meg.

Ha az öt-hat tagból álló termékcsalád idehaza sikeres és népszerű lesz, nyitni szeretnének a külföldi országok felé is.

Rafai Gábor, szeged.hu

Borítókép: A vállalkozás egyik ügyvezetője, Hovorka Norbert. Fotó: Iványi Aurél