Nem viszik el az avarhalmokat. Műanyag zsákból és kukából is szemétre megy a falevél. Aki környezettudatos, hulladékudvarba viheti a zöldhulladékot, vagy megfizeti a szállítást.

– Rettentően szomorú látvány a rothadó levelek tengere, főleg a csatornafedelek és a vízösszefolyók környékén. Sose volt túl jó a helyzet, de idén tovább romlott. Néhol a lelkesebb lakók összeszedik zsákokba, de azokat sem szállítják el. Szinte minden sarkon látni, és egy idő után nemcsak az avart, hanem más szemetet is rádobálnak az emberek a zsákokra. Ettől városszerte komplett szemétdombok alakulnak ki – panaszkodott Kiss Dezső olvasónk.

A felsővárosi Hajós utcában Kádár Lajos megoldja: az összegyűjtött lombot bezsákolva elviszi a Vértói úti hulladékudvarba.

A közterületeket fenntartó Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. a lombgyűjtéshez több lehetőséget ajánl. Ezek közül három számít környezettudatosnak: a big-bag zsákos és a hulladékudvari. 1. Big-bag. A nagy fehér, úgynevezett big-bag zsákokat a társaság Városgazda sor 1. szám alatti telepén lehet megvenni darabonként 2800 forintért. Ennyibe kerül a megtelt zsák elszállítása a komposztálóba. 2. Hulladékudvar. A zöldhulladék bármelyik hulladékudvarban leadható ingyen, ha az ügyfélnek nincs szemétdíjhátraléka. 3. Házi komposztálás.

A többi gyűjtési mód nem számít szelektívnek, mert az így összegyűjtött faleveleket a közszolgáltató a Sándorfalvi úti szemétlerakóra viszi. 1. Kuka. A lombot és nyesedéket be lehet pakolni a szemeteskukába, -konténerbe. 2. Kuka mellé zsákban. A szemétgyűjtő mellé kitehető az avar zsákokban, de az többlethulladéknak számít, amiért a szolgáltató pótdíjat fizettet. 3. Emblémás zsák. 110 literes emblémás zsákot lehet venni a környezetgazdálkodás Stefánia 6. szám alatti ügyfélszolgálatán 635 forintért. Ennyiért viszi el a szolgáltató a megtelt zsákot. 4. Zsák nélkül. Az összehúzott avart csomagolás nélkül a szolgáltató nem köteles elszállítani, vagy pótdíjat kérhet érte.

Megírtuk: felhígult januártól a szelektív hulladék gyűjtésére vonatkozó kormányrendelet, mert nem ad lehetőséget zöldhulladék begyűjtésére, ha nincs kialakult gyűjtőrendszere. Márpedig a szegedi környezetgazdálkodásnál nincs ilyen. A lakosságtól zsákban átvett levél, nyesedék komposztálásra nem alkalmas. Egyrészt amiatt, mert gyakorta kő, műanyag és más egyéb is kerül bele. Másrészt pedig mert a göngyölegből nem lehet géppel kicsomagolni. Emiatt a bezsákolt zöldhulladékból nem szelektív hulladék lesz, hanem vegyes, ami azt jelenti, hogy a vegyes szeméttel együtt a Sándorfalvi úti lerakóra kerül. A törvény 2015-től kizárólag a csomagolóanyagot tekinti jól hasznosítható szelektív hulladéknak, mert a szállítása megoldható háztól. Ezért január óta kötelező is külön gyűjteni.

Faltól úttestig a miénk

A tulajdonos köteles tisztán tartani a portája előtti járdaszakaszt, illetve a járdája melletti teljes zöldsávot az úttestig – hívta fel a figyelmet a jogszabályra a közszolgáltató.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Szeged, Kádár Lajos a lehullott faleveleket szedi össze és teszi zsákokba a Hajós utcán. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu