Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 58. évfordulójára emlékeztek kedden délután a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban. Az ünnepségen részt vett Szabó Sándor, Szeged országgyűlési képviselője is, aki a megemlékezést követően megkoszorúzta a mártírok Hősök terén álló emlékművét.

Fotó: Iványi Aurél

Fotó: Iványi Aurél

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hőseiről ünnepi műsorral emlékeztek meg a művelődési ház nagytermében a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói. Az 58 évvel ezelőtti, keddi nap eseményeinek felidézésével kezdték műsorukat a szőregi általános iskola nyolcadikosai. Az ünnepi megemlékezés során többek között Radnóti Miklós, Petőfi Sándor verseivel, zenés betétekkel idézték meg a forradalom 14 napig tartó eseményeit: a felkelés kitörésétől annak leveréséig és a szörnyű megtorlásig mutatták be a diákok a magyar történelem egyik legdicsőbb fejezetét.

Fotó: Iványi Aurél

Fotó: Iványi Aurél

A műsort követően Bencsik Péter történész ünnepi beszédében elmondta, egy kis nép soha nem tett még annyit a szabadságért, mint az 1956-os forradalmi fiatalság. Nem véletlen, hogy abban az évben a Time magazin a magyar szabadságharcost választotta az Év emberévé.

– Az 1956-os magyar forradalom és szabadság világtörténelmi jelentőségű volt. A magyar fiatalok szabadságvágyának megnyilvánulása Szegedről, az egyetemről indult, majd a fővárosban folytatódott – mondta el a történész.

Szólt arról is, hogy a fiatalok többek között szabad választást és a szovjet csapatok kivonását követelték, ám nem akarták a fennálló munkáshatalmat megdönteni. Ennek ellenére a szovjet megszállók véres leszámolással válaszoltak. A több mint harminc évig fennálló Kádár-rendszer idején pedig még beszélni sem lehetett a forradalomról. Azt a fennálló rezsim ellenforradalomnak bélyegezte.

Bencsik Péter beszélt arról, hogy több szegedi áldozata is volt a forradalomnak. A harcok során Szegeden esett el Schvarcz Lajos, a szegedi származású Danner János pedig a fővárosi összecsapásokban vesztette életét. A megtorlások áldozata lett a szőregi Földesi Tibor, akit koncepciós perben ítéltek el, majd végeztek ki 1958 januárjában.

Fotó: Iványi Aurél

Fotó: Iványi Aurél

A szőregi ünnepségen megjelentek a mártírhalált halt Földesi Tibor családtagjai is, akik az ünnepséget követően megkoszorúzták a Hősök terén álló emlékművet. Szeged város nevében pedig Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Berkesi Ottó önkormányzati képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúját az emlékűnél.

szeged.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél

szoreg.hu képtár