Újszegeden kerékpároscentrumot hoznak létre az Erzsébet ligetben

Szőregen fesztiválközpont épül a régi homokbánya területén, Újszegeden kerékpároscentrumot hoznak létre az Erzsébet ligetben. A beruházásokról Ujhelyi István, Szőreg és Újszeged országgyűlési képviselője beszélt a Szegedi Tükörnek. A honatya januártól az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke lesz.

– A nagyszabású, az egész várost érintő, sőt olykor az egész országra kiható fejlesztések mellett komoly jelentőséget és fontosságot tulajdonít a város vezetése a kisebb, ám az itt élők hangulatát, komfortérzetét alapvetően javító beruházásoknak is – mondta Ujhelyi István. A szegedi országgyűlési képviselő-választási körzetében – Szőregen és Újszegeden – a közeljövőben két új, turisztikai célú fejlesztés is elkezdődik.

Az első – amely döntően a kulturális és gasztronómiai turizmus infrastrukturális hátterét erősíti majd – Szőregen, az egykori homokbánya területén valósul meg, összesen 50 millió forintból. A beruházásra felerészben nyert pályázati pénzt a városrész, a fennmaradó önrészt a szegedi önkormányzat biztosítja. A program célja, hogy az évente megrendezésre kerülő, ma már nemzetközi jelentőségű szőregi rózsaünnep egyik központi helyszínén biztosítson a több mint 30 ezer látogatónak szóló programokhoz megfelelő hátteret. Így többek között a már meglévő Nádas-tavat hozzák rendbe: szabályozzák a vízszintet, és kikotorják a medret. Az egykori bányatavat és környékét alkalmassá teszik arra, hogy kulturált körülmények között szervezhessenek nagyobb rendezvényeket a területen. Márpedig ebből egyre több lesz Szőregen: a nagy múltú rózsaünnep mellett ez a terület ad helyet a hagyományőrzőknek, akik évente egyszer itt elevenítik fel a monumentális szőregi csatát. A tervek szerint később gasztronómiai fesztiváloknak is helyet ad majd a felújított bányató és környéke.

Újabb jelentős fejlesztés előtt áll az újszegedi Erzsébet liget is, ahol kerékpároscentrumot alakítanak majd ki. A 100 millió forintos beruházásra felerészben nyert pályázaton pénzt
a város. Mivel az Eurovelo nemzetközi kerékpárút Szegeden is áthalad, az önkormányzat vezetése már régebben elkötelezte magát a kerékpáros-turizmus fejlesztése mellett. Ennek jegyében a kerékpárutak kialakítása mellett a jövőben a kerékpáros turizmus ösztönzését célzó beruházások is előtérbe kerülnek a Tisza-parti városban. Ezért az újszegedi ligetben található Játékok kertjében kerékpáros fogadóállomást, pihenőhelyet, gyorsszervizt és kölcsönzőt alakítanak ki. Fejlesztik a már meglévő biciklis akadálypályát, négy kerékpáros túraútvonalat jelölnek ki, kerékpártárolókat helyeznek ki, valamint Tourinform-pontot hoznak létre a területen.

Szegedi Tükör, 2008. december
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ‘Szabadidőpark’ dossziéja