Szombat este tartották az immár kilencedik alkalommal megrendezett szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményét, a karneváli felvonulást, melyre sok ezren voltak kíváncsiak.

Az ünnepi menet élén görkorcsolyások haladtak, akik rózsaszirmokat szórtak a felvonulók elé, őket virágokkal díszített kerékpárjaikkal a helyi általános iskolások követték, majd több tucat lovasfogat, hintó, homokfutó következett, melyek mindegyikét rózsák százai díszítették. A felvonulók között voltak a rózsakertészek képviselői, a környező – szintén a rózsatermesztéséről híres – települések vezetői, s külön hintóval utaztak a rózsakirálynő-jelöltek. Közülük választják ki szombaton késő este azt a környékbeli lányt, aki a következő esztendőben hírét viszi a gyönyörű, s már évek óta hungarikumnak számító szőregi rózsának.

A háromnapos rózsaünnep a Tisza-Maros szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik.

A Szegedhez tartozó településrész központjának és a felvonuláson résztvevő fogatok feldíszítéséhez idén háromszázezer rózsaszálat használtak föl, melyet a környék rózsakertészei ajánlottak föl a fesztiválra.

A már külföldről is számos érdeklődött vonzó rendezvényhez kapcsolódóan számos kiállítást szerveztek: csodaszép rózsák láthatók vázában, cserépben, festményeken, az érdeklődők előtt feltárulnak a virágok titkai, néhány napig pedig rózsamúzeum nyílt az általános iskola tornatermében, ahol a virágkertészet helyi történetével és hagyományaival ismerkedhetnek meg a vendégek.

MTI/metro.hu, 2007. június 30.