Díszkivilágítást kapott a szőregi görög katolikus templom. A költségeket a közvilágítás korszerűsítésével elért megtakarításból fedezték.

Október 10-e óta esténként nyolc reflektor fényében fürdik a szőregi görög katolikus templom. A barokk épület megvilágított tornya messziről föltűnik a deszki útról érkezőnek. A vörösrézzel borított toronysisak és a fal téglabarnára és pasztellszínűre festett elemei szinte lebegni látszanak a sötét égbolt előtt.

A díszvilágítás bekapcsolásáról Tóth Csaba, a terület önkormányzati képviselője tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy az egymillió forintos beruházás tervét támogatta a városi közgyűlés. A költségeket a Démász Rt. és az önkormányzat közvilágítás-korszerűsítési programjának eredményeként mutatkozó megtakarításból fedezték. Szőregen – amint Szeged sok utcájában – új, a régieknél jóval kevesebb áramot fogyasztó lámpákat szereltek föl. Az áramon megspórolt pénzből futotta a templom díszkivilágítására is.

– A kilencvenes évek elején kívülről fölújított, műemlék templom megérdemli, hogy szépségét sötétedés után is megcsodálhassák az arra járók. Szegeden már több jeles épület kapott hasonló megvilágítást, most már közéjük tartozik a szőregi görög katolikus templom is – mondta a képviselő.

A villanyoszlopokra szerelt reflektorok minden oldalról, szimmetrikusan világítják meg az épületet. Az automata vezérlésű díszlámpákat éjfélkor kikapcsolják: késő éjszaka úgyis kevesen nézegetnék a templomot, s ily módon még a villamos energiából is kevesebb fogy.

Nyilas Péter
Délmagyarország, 2002. október 16.