Ezer köbméter sáros földet hordtak a szőregi téglagyári lakások tőszomszédságába. A szakhatóság vizsgálja, honnan kerültek oda a hatalmas kupacok. A lakók ivóvízkútja – úgy tűnik – nincs veszélyben.

– Ha esik, elsüllyedünk a sárban – panaszolják a szőregi téglagyár lakói. A kübekházi útról egy rossz, földes bekötőút visz a téglagyárba. Tizenhárom család lakik ott. A napokban nagy teherautók jelentek meg, és a lakásoktól néhány méterre hatalmas földkupacokat borítottak le, tönkretették az utat. A környékbeliek még emlékeznek arra, hogy nemrég bűzös iszapot hordtak ide. Deme Sándor közös képviselő mutatja, a közelben van a kút, ahonnan a tizenhárom család az ivóvizet hordja. Attól félnek, az iszapból származó méreg belekerül a talajba, és a vízbe is. A kút üzemeltetéséhez szükséges vízjogi engedélye nincs a lakóközösségnek, de évtizedek óta annak vizét isszák.

Valóban nagy mennyiségű iszap került a téglagyár gödrébe a Holt-Marosból. Szűrös Jánosné, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség (Atiköfe) vízvédelmi osztályvezetője elmondta: 1998-ban indult a Holt-Maros kitisztítása. Ekkor még nem volt olyan szigorú a környezetvédelmi szabályozás, ezért a kikotort iszapot engedéllyel a téglagyár mellett helyezték el. A második ütem kotrásakor már szigorúbb előírások voltak érvényben, amelyet a kivitelező Szeviép Rt. nem tartott be.

Az Atiköfe ezért leállíttatta a kotrást, és előírta a műszaki védelem kiépítését. Ez megtörtént, és a Szeviép átrakta a szabálytalanul kihelyezett iszapot a védelemmel ellátott gödörbe. Az osztályvezető hangsúlyozta: a mérések kimutatták, hogy sem az első, sem a második ütemből származó iszap nem szennyezte a talajvizet. A hét végén újra ellenőrizték a területet, és kiderült, hogy nem a Holt-Maros iszapja került az elmúlt napokban a téglagyári lakások közelébe.

Mészáros István, a Szeviép Rt. építésvezetője elmondta: tavaly 25 ezer köbméter engedélyezett anyagot vittek az engedélyezett tárolóba. Most két napig újból hordtak a területre, de csak 180 köbméternyit, az engedélyezett helyre. A helyszínen valóban van mintegy ezer köbméter szabálytalanul elhelyezett anyag, de az nem a Holt-Maros iszapja, és nem a Szeviép vitette oda. Ez az összetételből jól látszik – tette hozzá Mészáros.

A Holt-Maroson a Hídépítő Rt. készített egy fahidat, értesüléseink szerint az azzal kapcsolatos munkákból is származhatott a kitermelt anyag. Gyöngyösi István építésvezető azonban arról tájékoztatott, hogy ők a Szeviép alvállalkozójaként földmunkát nem végeztek, az előkészített terepen építettek hidat.

Az Atiköfe még vizsgálja, honnan származik az engedély nélkül elhelyezett hulladék, és ki vitte a téglagyár mellé.

M. B. I.
Délmagyarország Online, 2004. május 7.