A fogyatékkal élő fiatalok szőregi GEMMA fejlesztő központjának adományozott a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged félmillió forintot. Az intézmény növendékei egy megható műsorral kedveskedtek az adományozóknak.

A GEMMA Szociális Szolgáltató Központ-Fejlesztő Iskola végzi 24 súlyosan halmozottan sérült gyermek és fiatal komplex fejlesztését 6 fős csoportokban, heti 20 órában, 45-50 négyzetméteres csoportszobákban. Az iskola fenntartója a Szivárvány Autizmus Egyesület, akinek elnöke, Hartel Árpádné egyik gondozottnak, Daninak a társaságában vette át a szegedi rotary klub elnökétől, Ézsiás Róberttől az adományt. Péntek Imréné gyógypedagógus az iskola életét, a gondozottakat mutatta be. Megtudhattuk többek között, hogy kor szerint három csoportszobában foglalkoznak itt a fiatalokkal, gyógypedagógia és mozgásterápiával próbálnak segíteni, és több esetben érnek el komoly eredményeket. Réka például – aki elmondása szerint ma bulizni megy, ismerősök látogatnak hozzájuk – féloldali bénultsággal középsúlyosan fogyatékos. Nála a mozgásterápiával sokat javítottak a kézmozdulatain.

Az alapítvány elnöke elmondta, hogy minden fillérre szükségük van a továbblépéshez, Az autista csoporttal már a ház hátsó kertjét kezdték el művelni, és ha nem is lesznek önfenntartóak, de sok mindent meg tudnának termelni majd maguknak. Ezeknél a fiataloknál egyébként is fontos, hogy olyan foglalkozásokat végezzenek velük, amely önállóságra neveli őket. A 18-23 éves ifjak egy szép műsort mutattak be az adományozóknak, Klárika, aki a betegsége miatt nem vehetett részt a produkcióban, egy vidám mesét mondott el, igazán meghatva a rotary klub és a sajtó képviselőit.

Dobó Csaba, szegedma.hu

Kapcsolódó anyagok

GEMMA a szoreg.hu cikktárában