Kiskundorozsmán és Szőregen új művelődési ház épül

Három művelődési ház is látványosan megújul idén Szegeden. Petőfitelepen egy nagyteremmel bővül az épület, Dorozsmán és Szőregen pedig gyakorlatilag új házat emelnek. Mindez összesen 459 millió forintba kerül.

Már átadták Gyálarét új kultúrotthonát, de a nagyja még hátravan. A szegedi önkormányzat hatalmas vállalkozásba kezdett: egyszerre építi újjá négy városrész művelődési házát.

Az eddig elhanyagolt külső városrészek fejlesztése fontos célja a városnak – jelentette ki Botka László polgármester. Az önálló települési arculat, a múlt értékeinek megőrzése korszerű intézményeket kíván, a helyi közösségek igénylik a rendezvényeikhez méltó tereket – tette hozzá. A polgármester azt mondta, nem gondolkoznak a létszám bővítésében, nem a fizetett művelődésszervezőkre, hanem a helyi civil szerveződésekre számítanak. Eddig ezek a házak rossz állapotban voltak, most az öntevékeny csoportok korszerű épületeket vehetnek birtokba.

Tápén egy több év óta húzódó beruházás eredményeképp megújult a művelődési ház. Vezetője, Bodóné Péni Erika szerint egyre inkább látszik: a szép épületbe sokkal többen betérnek. Népszerűbb a Somogyi-könyvtár fiókja is mióta bővítették, számítógépekkel szerelték föl. A kisebb termeket családi rendezvényekre bérlik, a nagyteremben lakodalmakat is rendeznek. A művészeti csoportok, alkotókörök megszaporodtak. Tápé hagyományait a művelődési ház ápolja: a gyékény földolgozásának módszereivel itt lehet megismerkedni. Tavaly 1 millió 800 ezer forintot költhettek rendezvényekre. Kiderült: a falubelieknek igénye lenne műsorokra, de nem szívesen fizetnek érte. Bodóné Péni Erika szerint havonta 2-3 jelentősebb kulturális eseményre lenne szükség. A szép ház vonzereje nagy, az alapszintű működés pénzügyi feltételei biztosítottak Tápén.

Várhatóan hasonlóan megnő a szőregi, a dorozsmai, a petőfitelepi kultúrház népszerűsége is. Szőregen teljesen új művelődési ház épül 183 millió forintért. Ugyan nem bővül az épület, de egy nagyterem, egy kisterem és egy korszerű könyvtár készül el, tetőtér-bővítési lehetőséggel. Szőreg a rózsatermesztés hagyománya köré szervezi az új ház működését, állandó kiállítás nyílik a témában – tudtuk meg Makó Mária igazgatótól.

Dorozsmán a művelődési ház teljes újjáépítése és a könyvtár részleges fölújítása 143 millió forintba kerül. Egy körülbelül 200 fős nagytermet, és két kisebb helyiséget alakítanak ki. Két nyugdíjasklubnak, színkörnek, népdalkörnek, hímzőkörnek néptánccsoportnak, musicalklubnak, tornafoglalkozásoknak kell a hely – sorolta Révész Ferenc Andrásné igazgató. Kémény híján a kovácsműhelynek egyelőre nincs helye, és szeretnének helytörténeti gyűjteményt is.

Petőfitelepen a nagyon hiányzó nagytermet építik hozzá az épülethez, és a könyvtárat is bővítik összesen 133 millióért. Eddig a nagyobb rendezvényekre, például iskolai bálra Tápéra kellett menni. Ezután például a művészeti iskolások is fölléphetnek az új nagyteremben – mondta az igazgató, Jarabekné Treplán Mariann –, de működhet tovább a helyiek számos klubja is.

Molnár B. Imre
Délmagyarország Online, 2005. február 8.