Az országgyűlés által támogatott javaslatok közé került az adótörvény azon módosítása, amely majd a rózsatermesztőknek is ugyanazokat a kedvezményeket nyújtja, mint más őstermelőknek. Az eddigi diszkrimináció ellen Újhelyi István szegedi országgyűlési képviselő lépett fel és lobbizott évek óta – idén sikerrel.

Az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők a rendszerváltást követően hosszú évekig egyformán 250 ezer forintos bevételig élveztek adókedvezményt, közéjük tartoztak a Szeged környéki rózsások is. Később, az szja-törvény többszöri módosításával az adómentes sáv felső határa előbb 400, majd 600 ezer forintra emelkedett. Kivéve a rózsásoknál, őket ugyanis kivették a kedvezményezettek köréből, együtt a dísznövénytermesztőkkel.

– A rózsatőtermesztés ugyanolyan munkafolyamatokból áll, mint a gyümölcsfaoltványok előállítása – magyarázza Széll Imre, a Szőregi Virág- és Dísznövény ÁFÉSZ elnöke. Ugyanaz a technológiai sor a szemzéstől kezdve az ültetésig – amit ráadásul gépesíteni sem lehet –, és mégis: a gyümölcsfát nevelő őstermelők 600 ezer forintig élveztek adómentességet, a rózsások azonban változatlanul csak 250 ezer forintig.
Most úgy tűnik, jövőre bekövetkezik a kedvező változás: Újhelyi István szegedi országgyűlési képviselő már évek óta lobbizott a rózsatermesztők érdekében. Mint elmondta, idén végre sikerült bepréselnie az adótörvények módosító javaslatai közé a diszkrimináció megszüntetését. A képviselő hozzátette: a több száz javaslatból csak néhányat támogattak a képviselők, s a Szeged környéki rózsások ügye köztük volt.

Egységesen 600 ezer forint lesz az adómentes sáv, afölött pedig jövedelemtől függően lépnek be más adózási szabályok.

Nemcsak Szőregen, hanem a környező településeken, Deszken, Ferencszálláson, Újszentivánon, sőt Algyőn is foglalkoznak az őstermelők rózsával, Széll Imre szerint mintegy háromezerre tehető azon családok száma, amelyek ebből élnek.

Fekete Klára
Délmagyarország Online , 2005. november 2.