Jelentős országos kiadvány ajánlja az érdeklődők figyelmébe a szőregi Huszárlány-szobrot. A városrész DK-s képviselője jót nevetett ezen, sokak szerint azért, mert a balliberális oldalt egész egyszerűen bosszantják a nemzeti értékek…

Komoly felháborodást okozott Szőregen a városrész önkormányzati képviselője, a DK-s Berkesi Ottó egy friss nyilatkozata. A Délmagyarország szerdai számában számolt be róla, hogy Csongrád megye három értéke, a domaszéki kisvasút állomásépülete és a dízelmozdony, a mórahalmi bivalyrezervátum, illetve a szőregi huszárlány szobra is bekerült az ország top 100 titkos, belföldi úti célját felsoroló kiadványba, mely titkos, kevéssé ismert helyszíneket és eseményeket ajánl az érdeklődők figyelmébe.

A Szőregi út és a Thököly utca kereszteződésénél, a körforgalomban lévő szőregi Huszárlány-szobor történelmi titokként verekedte be magát a felsorolásba. Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek 2014 augusztusában felavatott alkotása az 1849. augusztus 5-i szőregi csatában elesett huszárlánynak, Szalóki Zsuzsannának állít emléket, aki férfiruhában vett részt a harcban. A hajdúszováti születésű, 18 éves hajadont 1849. március 29-én avatták az 52. zászlóalj tisztjévé, Gál Lajos néven – nem ő volt az egyedüli, aki a nők közül „titokban” harcolt a magyar szabadságért, hősiességével, áldozatvállalásával példát állítva az utókor, a mai magyarság elé is.

 

Lefitymált siker

A városrész önkormányzati képviselője, Berkesi Ottó a Délmagyarország szerint „nevetve vette tudomásul a szerkesztők döntését”. A Gyurcsány Ferenc pártját erősítő politikus szerint „katasztrófa, hogy a körforgalomban kapott helyet az emlékmű, amit szerinte azért neveznek titkosnak a magazin szerzői, mert nem lehet odajutni”. A cikk megjelenését követően többen jelezték a SZEGEDma.hu-nak, elfogadhatatlannak és elszomorítónak tartják Berkesi véleményét, és azt üzenik a képviselőnek: inkább büszkének kellene lennie Szőreg sikereire, értékeire, látványosságaira, ahelyett, hogy lefitymálja azokat.

 

Bosszantóak a nemzeti értékek?

„Nagyon örülök neki, hogy négyéves munkám egyik fontos eredményét a Népszabadság szerkesztői is értékelték. A Huszárlány-szobor mellett az előző ciklusban átadtuk az Emese-kutat és a rózsaszobrot is Szőregen, Berkesi Ottó eddigi teljesítményével ezzel szemben valószínűleg nem kerül be a Népszabadság semmilyen listájára – hacsak nem azzal, hogy a nevéhez köthető a szőregi gyermekorvosi rendelő bezárása” – jegyezte meg Rózsavölgyi József, a szegedi Fidesz-L.É.T. frakció tagja, aki 2010 és 2014 között Szőreg képviselője volt a szegedi közgyűlésben. Hozzátette, úgy tűnik, a balliberális oldal nem tud túllépni azon, hogy bosszantják a nemzeti értékek. „A szőregi Huszárlány-szobor egyedülálló a világon, ahogy a huszárság is nemzetünk életében. Az alkotás azokra a hősökre emlékeztet, akik harcoltak a magyar nemzetért, a magyar szabadságért. Berkesi Ottó képviselő valószínűleg azért nem örül ennek, mert ő csak átutazó Szőregen, a buszból talán észre sem veszi azokat az értékeket, melyeket még a Népszabadság is felfedez. A szőregiek viszont büszkék a szoborra és arra, hogy bekerült egy jelentős országos kiadványba, hiszen ilyen jellegű elismerés még nem érte a településrészt, egyúttal a korábbi részönkormányzat nevében gratulálnak a másik két Csongrád megyei szereplőnek is” – mondta Rózsavölgyi József.

 

Remek kirándulóhely számos látnivalóval

„Berkesi Ottónak ez után a nyilatkozata után alaposan el kell gondolkodnia azon, hogy mennyire szereti Szőreget, mennyire kötődik hozzá” – ezt már egy felháborodott szőregi lakos, Tápai Péter fogalmazta meg a SZEGEDma.hu-nak. Ő is kiemelte, a Huszárlány-szobor azt a kevéssé ismert történelmi tényt, ha úgy tetszik: titkot világítja meg, milyen áldozatokat vállaltak a nők a 19. század vérzivataros időszakában a magyarságért, a hazáért, a szabadságért. „Vállalhatatlannak tartom, hogy a városrész képviselője ezt az értéket ennyire lenézni.

Sokkal jobban tette volna, ha azt nyilatkozza az újságnak, hogy milyen egyedülálló látnivalók vannak még Szőregen, például az Árpád-kori templomrom vagy az Emese-kút.

Ezekre sokkal inkább büszkének kellene lenni, semmint nevetni rajtuk” – állapította meg. Azt is hozzáfűzte, míg a korábbi képviselő, Rózsavölgyi József színvonalas kulturális programokkal, közösségi rendezvényekkel szolgálta és gyönyörű köztéri alkotásokkal ajándékozta meg a szőregieket, addig DK-s „utódja” még semmi hasonlót sem tud felmutatni. A helyi lakosok elkötelezettségéből azonban tovább folytatódhat Szőreg turisztikai jellegű fejlesztése, bővülése – árulta el –, hiszen a Makovecz-örökség ápolása jegyében sokan, köztük Tápai Péter is hozzájárultak már a tervezett rózsakápolna megépítéséhez, a településrész tehát igazán remek kirándulóhelyként várja a látogatókat.

Pintér M. Lajos, szegedma.hu