Nem hulladékudvar, hanem szeméttelep – mondják szőregi lakosok a jövőre megépülő Palackozó utcai lerakóról. Aláírást gyűjtenek, lakossági fórumot szeretnének a környékbeliek. A 15 éve húzódó ügynek továbbra sincs vége.

– A szemét az szemét, hívhatják akárhogy, akkor is az marad. Mondhatják, hogy hulladékudvar, de ez egy szeméttelep lesz – mondta egy férfi, aki Szőregen, a Palackozó utcában lakik, amikor felháborodott környékbeli lakosokkal találkoztunk azon a területen, ahol a lerakó épül majd, a régi palackozó helyén.

Egy körülbelül 15 éve húzódó ügy utolsó állomása előtt kereste fel lapunkat egy közelben élő olvasónk, Kinyó Sándorné. Elmondta, hogy a Magyar és a Palackozó utca találkozásánál tervezett hulladékudvar megépítése felháborodást keltett a környékbeliek körében. Észrevételeiket jelezték a polgármesteri hivatalnak, tiltakozó levelükben mellékelték a lakossági aláírásokat, összesen 43-at.

– A környező településeken lakott területen kívül épültek ezek a létesítmények. A beruházás elértékteleníti a szomszédos ingatlanokat – hangsúlyozta Kinyó Sándorné. A megjelent környékbeliek egyetértettek, a közelben négyen árulják a házukat vagy lakásukat, amely szerintük így eladhatatlanná, de legalábbis értékvesztetté válik.

Az ügyről utoljára egy esztendeje írtunk, akkor a hulladékudvarokat üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László elmondta, várhatóan 2014-ben nyílhat meg a közel 3000 négyzetméteres hulladékudvar. Költségét a szakember a telekvásárlással együtt nagyjából 30-35 millióra becsülte. 1997 óta 11 helyszínre terveztek már hulladékudvart Szőregen, de eddig – lakossági tiltakozások miatt – meghiúsultak az elképzelések. Ezért Lakatos Lajos, az udvart támogató nyugalmazott szőregi ügyvéd tavaly aláírásgyűjtést kezdeményezett az ügyben. Egy hét alatt 618-an támogatták szignójukkal, hogy hulladékudvar létesüljön Szőregen.

Az egykori palackozó területén megjelent lakosok kifogásolták, hogy őket senki sem értesítette a tervekről, egyetlen megkeresés vagy levél sem érkezett korábban az életüket nagymértékben befolyásoló tervekről és döntésekről. Egy 72 éves férfi elmondta, születése óta itt él, az ablakából rálát majd a telepre, hallani fogja a gépek hangját, zavarni fogja a por, a kosz és persze a szag is.

– Az a 618 ember, aki tavaly aláírta, nem a környéken él, valahol Szőreg másik felében lakhatnak – mondta Horváth Imre, aki szintén nagyon régen él a környéken. Ő elutazott az újszentiváni hulladékudvarhoz, hogy saját szemével lássa, mi is épül majd az utcájukban. Elmondta, hogy egy rendkívül kulturált, tiszta telepről van szó. Hangsúlyozta, hogy nem magával a lerakóval van a gondja, hanem azzal, hogy a közvetlen közelükben épül.

A megjelent lakosok múlt héten levelet kaptak a polgármestertől, amelyben több között az áll, hogy az udvar üzembe helyezésének éppen az a célja, hogy a kertvárosi funkciókat erősítse, minél hamarabb megszűnjenek az illegális hulladéklerakók, amelyek valóban súlyos környezetszennyezést okoznak a kertvárosi területek peremén. Ők ezzel nem értenek egyet, szerintük a város szélén elég megfelelő hely van erre a célra. Az augusztus 27-én írt levél arra is kitér, hogy a telep zajkibocsátása meg sem közelíti a megengedett zajszintet. Nemcsak a lakosokat, a közeli üzem vezetőjét is zavarja az épülő udvar. Szerinte így az ő járműveinek nem lesz elég helyük, hogy közlekedjenek.

Rózsavölgyi József (Fidesz) önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, ritka, ha két politikai oldal egyetért: Botka László polgármester szőregieknek szánt levele tökéletesen igaz.

A megjelent lakosok arra kérték lapunkon keresztül a képviselőt, hogy tartson számukra fórumot az épülő „szemétteleppel” kapcsolatban.

Horváth Attila, delmagyar.hu