Augusztus első hétvégéjén újra csatatérré válik Szeged és környéke, ugyanis a VII. Nemzetközi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozó keretében a szőregi csata 157. évfordulóján a városba érkező hazai és külföldi csapatok újra vívják a 1848-49-es szabadságharc egyik ütközetét.

Hagyományőrzés szakértő kommentárral

A fesztivál augusztus 4-én, pénteken Szeged belvárosában toborzóprogrammal indul: a különféle haderőnemekből verbuválódott csapat megismerteti a város lakóit a fesztivál programjával, a hadtörténet iránt érdeklődőknek pedig egy asztalméretű térképen lépésről-lépésre bemutatják a szőregi csata menetét. Estig megérkeznek a csatában résztvevő csapatok és kialakítják táborhelyüket a szőregi általános iskolában.

Másnap reggel a részben korhű katonai sátrakból álló táborban a gyalogos és lovas egységekből, fogatolt ágyúkból és hintókból összeáll a menetoszlop és Szeged belvárosába vonul, ahol díszszemlét tartanak, majd megkoszorúzzák a szőregi csata emlékoszlopát. Délután lovassági tüzérségi bemutatót tartanak, majd a disznóvágás és a vacsora következik.

Vasárnap délelőtt következik a fesztivál fő attrakciója, a csatabemutató, melyen a magyar mellett erdélyi, cseh, szlovák, német és osztrák csapatokat megjelenítve mintegy 250 fő vesz részt. Az egykori bányagödörben kialakított csatatéren a hadijátékot a szervezők azok számára is igyekszenek követhetővé tenni, akik kevésbé járatosak a XIX. századi hadviselés rejtelmeiben, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan szakértő kommentár segíti majd az eligazodást.

Múlt-kor/MTI-Panoráma, 2006. július 26.