Ünnepi díszbe öltözik Szeged, a hónap elején kezdték el díszíteni a várost, s a tervek szerint november 30-án gyúlnak fel a karácsonyi fények. A Klauzál téren járók a város karácsonyfáját már péntektől megcsodálhatják.

Tizenhat kandelábert öltöztettek ünnepi ruhába a Klauzál téren, ahol pénteken délelőtt felállították a város karácsonyfáját, ami már akkor is sok érdeklődő tekintetet vonzott, amikor a Belvárosi hídon áthaladt a fenyőt szállító trailer. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. elmondta, a fenyőt idén Szőregről hozták. A közel 14 méteres gyönyörű fát daru segítségével emelték a helyére pénteken délelőtt 11 óra után, melyet több arra járó is lefotózott.

Mint megtudtuk az ezüstfenyő több mint egy tonnát nyom. A fa díszítését jövő hétfőn kezdik meg, többek között elektromos díszeket helyeznek el rajta, melyek között újak is lesznek. „A fények ünnepélyes bekapcsolása egy ünnepséggel egybekötve november 29-én 17 órakor lesz a Klauzál téren” – tudatta Makrai.

 

Karácsonyi díszek városszerte

Éjjelente végezték ezúttal is a város ünnepi fényeinek felszerelését. A Tisza Lajos körutat több mint 200 jégcsap díszíti, illetve több mint 30 kandeláberdíszt is elhelyeztek. Makrai László, portálunknak elmondta, a Takaréktár utcában jégcsapfüggöny díszeket helyeztek ki, 10 átfeszítést, ami összesen 90 folyómétert tesz ki.

A Dugonics tér rekonstrukciója miatt a régi áramszolgáltatói csatlakozási pontokat elbontották, új közvilágítási csatlakozást kellett kialakítani az áramvétel biztosítására. A Belvárosi híd újszegedi oldalát is feldíszítették, akárcsak a Kárász utcát. A Széchenyi téren idén is kandeláberdíszeket helyeztek ki, ezeken kívül például a Csillag téri körforgalom, a dorozsmai templom környéke, Szőregen a Rózsák tere öltözik ünnepi díszbe.

„Új dekorációkkal is gazdagodik Szeged, a Bertalan híd pillér íveit is fényfüzér fogja díszíteni, Klebelsberg városrész központjában pedig a Haranglábat öltöztetik karácsonyi díszbe Hüvös László fideszes önkormányzati képviselő kezdeményezésére. Az Oskola utcai közvilágítási átfeszítésekre 99 folyóméter fényfüggöny lesz telepítve. A régi díszeket LED-es energiatakarékos elemekkel váltjuk ki Dorozsmán és a Csillag téri kandelábereken, változatlan terjedelemben” – sorolta Makrai.

 

November végén kapcsolják fel az ünnepi fényeket

A tervek szerint november 30-án gyúlnak fel az ünnepi fények, s legalább az ortodox karácsonyig, vagyis január 7-éig működtetik. Markai László közölte, lakossági igényeket is fegyelembe veszik, így lehetséges, hogy tovább működtetik az ünnepi díszkivilágítást, mert a szegediek igénylik a téli szürkeségben Vízkereszt után is a melengető fényeket.

Az új díszekre 4 millió forintot költöttek, a teljes dekoráció felszerelése, karbantartása és üzemeltetése mintegy 15 millióba kerül. Szeged ünnepi díszbe öltözését a város 5 millió forinttal támogatja.

Varga Anna, szegedma.hu

Kapcsolódó anyagok

Képtár: Felállították a város karácsonyfáját