Egy hónap múlva kezdik kiküldeni az elmaradt szemétszámlákat. Az állami holdingnak fél évet kell behoznia januárig. Főleg a családi házak lakóinak okozhat gondot, ha nem tartalékoltak.

– Észrevettük a feleségemmel, hogy április óta nem jött szemétszámla – mondta a szeged-móravárosi Alkony utcában lakó Tóth Sándor. – Kéthavonta 5502 forintot fizettünk eddig, a pénz azóta elment másra, mert mindig adódik fizetnivaló. Nem tettünk félre. Ha jönnek az új számlák, összehúzzuk magunkat, és kisebb-nagyobb csúszásokkal kifizetjük az elmaradt fél évre a 16 ezer forintot.

Megírtuk, a számlázásról sokáig nem kaptak információt a helyi közszolgáltató cégek. Az államosított számlázást ugyanis elméletileg az április óta működő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) végzi. Az eddigi szolgáltatók márciusban számlázhattak utoljára. Azóta se pénzt nem szedhettek be, se a munkájukért nem fizetett az állam. Ezért a szegedi önkormányzat átmeneti megoldásként 200 millió forintos hitelkeretet nyitott a hulladékgazdálkodási cégének, hogy elkerülje a rendszer összeomlását.

Az állami holding saját számlázási rendszere csak jövő tavasszal áll fel, emiatt kénytelen volt bérszámlázásra megállapodni a korábbi szolgáltatókkal. A társasházaknál elvileg nem jelent gondot a számlafizetés, mert ott a kezelők a szemétdíjat a közös költségben a régi rend szerint beszedték. A családi házas övezetben és a kiskertekben viszont okozhat problémát a fizetnivaló feltorlódása.

 

Bérszámláznak

Kezd rendeződni a helyzet – tudtuk meg a megyénk 11 települését ellátó Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. és a 35 településen szolgáltató Csongrád Megyei Településtisztasági Nkft. ügyvezetőjétől, Koltainé Farkas Gabriellától. A cégekkel az állami holding bérszámlázásra szerződött február végéig, a szükséges fejlesztések elkezdődtek. Az április óta eltelt hat hónap elmaradt számláit a lakosság előreláthatólag október–november– decemberben kapja meg postán, az NHKV nevében. Az első számlák várhatóan október második felében érkeznek. A díjhátralékokat továbbra is a szegedi hulladékgazdálkodási és a megyei településtisztasági cég kezeli.

 

Háromhavi díj

A szegedi hulladékgazdálkodási és a megyei településtisztasági cég azokon a településeken, ahol eddig kéthavonta számlázott, várhatóan egyszerre küldi ki az áprilisi, valamint a május–júniusi számlát, csúsztatott fizetési határidővel. Utána indítja a kéthavi számlákat úgy, hogy ne egyszerre kelljen rendezni. Ennek ellenére havonta kap a lakosság számlát, hogy az NHKV utolérje magát. Ahol negyedévente számlázott a településtisztasági cég, ott a második és harmadik negyedéves számlák érkeznek egyszerre, szintén csúsztatott fizetési határidővel. Az utolsó negyedévit januárban küldik. Az eredeti rend is várhatóan akkor áll helyre.

Az ügyvezető hozzátette, hogy a szolgáltató cégek nem számláztak még az állami holdingnak az elvégzett munkájukért. Előlegként mindkettő a korábbi díjának 60 százalékát kapta meg augusztusig. Az elszámolás még nem történt meg.

 

Makón már fizetnek

A makóiak augusztus végén kapták meg a számlákat. Sokan napokkal azt követően, hogy a megjelölt befizetési határidő le is járt. Kiderült, hogy a második negyedéves számla fizetési határideje technikai okokból tévesen szerepelt, ezért a befizetés határidejét 15 nappal meghosszabbították.

– Várhatóan október első hetében kapják meg a lakosok a számlákat – mondta Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. vezetője. Hozzátette, mivel a városban januártól álltak át a csipes hulladékszállítási rendszerre – ürítések után fizetnek a lakosok –, számításaik szerint 35 százalékkal csökkent a szemétdíj.

A szentesi városellátó is bérszámláz. Kiss Ferenc, a cég munkatársa elmondta: egyelőre nem lehet pontosan megmondani, mikor kapják meg a lakosok a számlákat, de biztos, hogy hetekbe telik.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Áprilistól az állam vette át a szemétszállítást, de eddig még nem fizetett a szolgáltatóknak. Fotó: Török János, delmagyar.hu