Haladékot ad a kormány saját, kisebb kukákról szóló rendeletének bevezetésére.

A kormánydöntésről a pénteki közgyűlésen Botka László polgármester azt mondta, megszületett már, de a kihirdetésére várni kell. Emiatt a közgyűlés csak feltételesen fogadta el az önkormányzati rendelet módosítását. Az eredeti központi jogszabály szerint júliustól az egyszemélyes háztartások 60 vagy 80 literes gyűjtőedényt kérhetnek a mostani 110 vagy 120 literes helyett.

Ehhez két feltétel szükséges: egy hatósági igazolás az önkormányzat humán közszolgáltatási irodájától és egy nyilatkozat a környezetgazdálkodásnak arról, hogy tényleg egyedül él az ügyfél.

Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. gazdasági igazgatója a részletekről elmondta, a nyugdíjaskedvezményt és a kedvezményes edényméretet egyszerre nem lehet igényelni. Az érintetteknek választaniuk kell. Hogy mennyit kellene fizetni a feleakkora kukáért, egyelőre nem tudni. Az illetékes energetikai hivatal nem szabott még meg hatósági árat. A közszolgáltató cégek a napokban egyeztető tárgyalást kezdeményeztek V. Németh Zsolttal, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárával.

A megbeszélésen ott voltak a Miniszterelnökség, a fejlesztési tárca és a energetikai és közmű-szabályozási hivatal szakemberei is. A szolgáltató cégek vezetői felsorolták a rendelet júliusi bevezetésének problémáit. Így azt, hogy nincs jogszabály a tarifára, problémás az új kukák beszerzése, és hogy a közszolgáltatóknak igen jelentős bevételkieséssel kell számolniuk. Az egyeztetés minden résztvevője egyetértett azzal, hogy a problémák néhány nap alatt megoldhatatlanok, ezért a kisebb kukák bevezetését fél évvel el kell halasztani.

Az új kukákról a gazdasági igazgató elmondta, a beszerzés folyamatos. Anyagi okok miatt egyelőre jelentős készlettel nem rendelkeznek. Szerintük nem sokan fogják igényelni a kisebb gyűjtőedényeket, ha drágább, mint a félárú nyugdíjas kedvezményes. Szegeden és vonzáskörzetében egyébként 18 ezer nyugdíjas háztartást tartanak számon, amelyek közül számításaink szerint 11 ezer egyszemélyes. Az új kukák bevezetése a szegedi környezetgazdálkodásnál megköveteli a teljes számlázási és nyilvántartási rendszer átalakítását, újra kell tervezniük a szállítójárataikat, és várhatóan a létszámot is bővíteniük kell, hogy elláthassák a többletfeladatokat.

delmagyar.hu

Borítókép: Szeged - különbözõ méretû kukákkal készül a hulladékgazdálkodás a jövõre nézve. Fotó: Karnok Csaba / delmagyar.hu