Makkosházon játszóteret, Szőregen díszburkolatot építenek

Egy új alap létrehozásáról és különböző, főként a körtöltésen túli városrészeket és lakótelepi központokat érintő fejlesztésekről döntött a szegedi közgyűlés legutóbbi ülésén. Ennek megfelelően művelődési házat, díszburkolatot, játszóteret és kerékpárutat építenek és újítanak fel.

Szegeden az elkövetkező években kiemelten kezelik a körtöltésen túli városrészek és a lakótelepi központok rehabilitációját. Ennek érdekében az önkormányzat 280 millió forinttal létrehozott egy alapot.

Szőreg: Rózsák tere

A lakosság és az önkormányzati választókerületek képviselőinek véleményének figyelembevételével Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester tett javaslatot az alap 2003. évi felosztására. Nagy Sándor lapunknak elmondta: noha a beruházások tervezése már idén megkezdődik, nem valósul meg valamennyi ebben az évben. Az alpolgármester megjegyezte, amikor megtette javaslatait, figyelembe vette a testület által már jóváhagyott út-, kerékpárút- és zöldalap felosztását is, így valamennyi városrészben elindulnak a különböző beruházások, fejlesztések.

Szőregen a Boldogasszony utca egy részét díszburkolattal látják el. A katolikus templom és az iskola közötti szakaszon 30 millió forintért alakítják ki a Rózsák terét. Százötvenmillió forintért új művelődési házat is építenek, mivel a Tömörkény István kultúrház már életveszélyes állapotban van, s többe kerülne a felújítása, mint egy új művelődési ház építése. Az újabb harmincas zónák kijelölése 2 millió 500 ezer forintba kerül Szőregen. Az egykori szőregi homokbánya területét 2001-ben rekultiválták. A tájrendezési tervben egyebek mellett játszótér kialakítása is szerepelt. Az alapból több mint 15 millió forintot fordítanak erre a célra.

Dorozsmai díszburkolat

Az önkormányzat kiskundorozsmai kirendeltségének épülete előtt díszburkolatot alakítanak ki, valamint bővítik az orvosi rendelő és a művelődési ház előtti parkolót. A beruházások 40 millió forintba kerülnek. A Petőfi Sándor Művelődési Ház felújítására 60 milliót költ az önkormányzat. A Dobos utca útburkolatának kialakítása jövőre kezdődhet el, ami 45 millió forintba kerül. A dorozsmai nagybani piacnál lévő autóbusz-végállomás áthelyezése a Negyvennyolcas utcából a Czékus és Gyöngyöspata utca kereszteződésébe mintegy 40 millió forintjába kerül a városnak.

A tápéi piactéren 45 millió forintért rakják majd le a díszburkolatot. A Budai Nagy Antal utcában pedig 95 millióért építenek két kilométernyi kerékpárutat. Utóbbi beruházás a jövő évi költségvetés forrásainak függvényében indulhat el. A gyálaréti művelődési ház felújítására 20 millió forintot költ az önkormányzat. A kiskertek fejlesztése, azon belül egyes utcák közvilágításának kiépítése 30 millió forintjába kerül a városnak.

Pavilonsor Tarjánnak

Tarjánban a Víztorony tér rendezése, a pavilonsor kialakítása 75, Makkosházon, a Hont Ferenc utcai autóbusz- és trolivégállomáson egy szolgáltatóház megépítése 140 millió forintba kerül. A beruházások, amelyekbe magántőke bevonását is lehetségesnek tartják az önkormányzatnál, csak a jövő évi költségvetés forrásainak függvényében indíthatók el. Makkosházon, az Ortutay utcában 15 millió forintért új játszóteret épít a város.

Szabó C. Szilárd
Délmagyarország, 2003. május 30.