A magyar nők a tizennegyedikek a rangsorban

Idén első alkalommal rendezték meg a Szőregi Rózsa Fesztiválon a Rózsák Szépe választást, ahol Fásy Ádám, a Miss World Hungary licensztulajdonosa is megjelent.

– Milyen eredményeket lehet felmutatni ma a magyar szépségiparban?

– Tizenkét éve vettem át a Miss World Hungary szépségverseny szervezését, és azóta huszonhétezer lány került kapcsolatba a szervezettel. A rangsorban ma a magyarok a tizennegyedik helyezést mondhatják maguknak, ez pedig óriási eredmény. Sikerült elérni, hogy ismerjenek bennünket a nagyobb világversenyeken. Az én tisztem az, hogy a lányokon keresztül bemutassam Magyarországot a világ legnézettebb televíziós műsorában. Ma a két legnagyobb verseny a Miss World és a Miss Universe. Ezeket több mint hárommilliárdnyian nézik, többen, mint a világ népességének fele. Ezt a lehetőséget pedig mindenképpen meg kell ragadni arra, hogy ismertté tegyük hazánk nevét.

– Mi a különbség a Miss World és a Miss Universe között?

– Régebben egész más volt a két verseny, mára a különbségek elmosódtak. A Miss Universe New York-i központú, és inkább karitatív tevékenységéről ismert, amit a londoni Miss World is átvett.

– Több mint egy évtizede még hatalmas botrányok voltak a hazai szépségversenyek körül. Sikerült ezeket kiküszöbölni?

– Valóban, régebben előfordult, hogy a győztesek nem kapták meg a megígért autót, sőt az egyik lány öngyilkos lett. Tizenkét éve, amikor átvettem a szervezést én intéztem el, hogy a győztes valóban megkapja azokat az ajándékokat, amelyek jártak neki. Amikor átvettem a Miss World szervezését, senki sem hitt abban, hogy ezzel majd eredményeket is el lehet érni – még én is így gondolkodtam. Ma már egy kézben van a verseny, emiatt nem fordulhatnak elő nagy botrányok. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy tisztességesen szervezzék a versenyeket. Mi nem ígérünk semmit, amit nem tudunk betartani. Kisebb ajándékokat persze faljánlunk, de onnantól kezdve, hogy valaki nyer, minden rajta múlik. A mostani királynő, Fried Edit most készül külföldre, hogy a világ legnagyobb modellügynökségének legyen az egyik „arca”. A legfontosabb dolog mégis az, hogy valaki százhét ország versenyzői között képviseli saját hazáját.

– Azt szokták mondani, hogy a magyar nők a legszebbek. Igaz ez?

– Ha az átlagot tekintjük, akkor igen. Egy szépségversenyen azonban vannak bizonyos szűrők, amelyek kizárnak jelentkezőket. Ilyen a magasság, testtartás, intelligencia, életkor és még sorolhatnám.

– Nemcsak a szépségversenyeket szervezi, hanem van egy televíziós műsora is. Hogyan érzi magát ebben a szerepben?

– Nem vagyok médiaszemélyiség, nem vagyok riporter és nem is tartom magam annak. Csupán beszélgetek érdekes emberekkel a saját szókincsemmel, ami az utca embere számára is érthető. Ma már elmondhatom, hogy nem egy híres és befolyásos emberrel sikerült beszélgetnem. Szeretek politikusokat bemutatni, kicsit közelebb hozni. Ezeket az embereket nagyra tartom attól függetlenül, hogy milyen botrányok vannak körülöttük.

– Mi a célja másik műsorának a Fásy Mulatónak?

– Nagyon sok tehetséges ember van az országban, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy bemutatkozzanak a médiában. Ez egy kicsit populárisabb műsor, de szerintem szükség van rá.

– Min kellene változtatni a magyar médiában?

– Jó lenne, ha nem lehetne megfenyegetni a műsorkészítőket.

– Önnel előfordult már ilyesmi?

– Nem egyszer. Ez a legcsúnyább dolog, amit el tudok képzelni, de régebben sem ijedtem meg az ilyesmitől. Ma, amikor demokrácia van, még inkább semmibe kell venni a fenyegetéseket. Amíg felismernek az utcán az emberek, és még itt, Szőregen is azzal fogadnak, hogy nézzük a műsorát Fásy úr, addig járnom kell azon az úton, amin elindultam. Ha olyan leveleket kapok majd, hogy nem tetszik a műsorom és elmennek mellettem az utcán, akkor abba fogom hagyni a televíziózást.

Pataricza Kata
Délmagyarország, 2002. június 27.