Katalin napja számos értelemben kötődik Szőreghez. A római katolikus templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin, így ebben az időszakban tartják a hagyományos Katalin napi búcsút és bált. A Magyar Közoktatás Napjához kapcsolódóan pedig november 25‐én, Katalin‐napon megemlékeznek Farkas Katalinról is.

farkas-katalin-teremavato-08

Fotó: Iványi Aurél

A Katalin‐napi, ünnepi megemlékezést és az iskola tanulóinak műsorát követően az érdeklődők megismerhetik az iskola jövő évi programját. A szőregi iskolai nevelés‐oktatás 2016‐ban ünnepli 200 éves fennállását, így a 2016/17‐es tanév ennek szellemiségében valósul meg a Kossuth Lajos Iskolában.

A számos rendezvény és program egyik kiemelkedő eseménye lesz a 200 éves oktatás tiszteletére 2016 novemberében rendezendő gálaest. A Farkas Katalinra való megemlékezés, az ő oktatás iránti elhivatottságának emléke méltó keretet ad a Kossuth Lajos Iskola programjának bejelentésére.

farkas-katalin-teremavato-04

Fotó: Iványi Aurél

A szőregi születésű Farkas Katalin munkásságának központjában a gyermekek és az oktatás állt. Elkötelezetten hitt az élethosszig tartó és az egymástól való tanulásban és a tehetséggondozásban. Nevéhez kötődik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet létrehozása, melynek vezetője is volt. Szakemberként, számos civil szervezet alapítójaként, tagjaként főigazgatóként és miniszteri biztosként is mindent megtett azért, hogy az oktatás a lehető legjobb minőségben jusson el a gyermekekhez, a diákokhoz. 2010‐ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült. Mindig megmaradt szőreginek, de szegedi volt és tudott budapesti lenni. Életműve előtt tisztelegve az iskolájában tantermet neveztek el róla 2014‐ben, emléktábláját Hiller István, a Magyar Országgyűlés alelnöke leplezte le.

farkas-katalin-teremavato-05

Fotó: Iványi Aurél

A 200 éves nevelés‐oktatás mellett Szőreg egy másik hagyománya is évszázados múltú, a rózsatőtermesztés a XIX. század végén kezdődött el a településen. A két jelentős helyi érték együttműködésének jegyében a szervezők Szőregről elnevezett, Márk Gergely által nemesített rózsatöveket ültetnek el az iskola parkjában az ünnepi megemlékezést követően.

A képek 2014-ben, Farkas Katalin emléktáblájának avatásán készültek.

szoreg.hu / szeged.hu