Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára bemutatta Farkas Katalint, a kulturális intézmények területén végrehajtandó szervezeti átalakításokért felelős miniszteri biztost.

dr. Farkas Katalin

Farkas Katalin – aki az utóbbi időben a Professzorok Háza főigazgatójaként tevékenykedett – úgy fogalmazott: az átalakítások során a minőséget és szakértelmet intézményes és személyi szinten is meg kívánja őrizni, s ezeken a szinteken „önértékelésre, önvizsgálatra” is szükség van. Szerinte kinevezésében megjelenik Hiller István miniszter értékrendje is, aki avégett, hogy biztonságban vezényeljék le az átalakításokat, egy miniszteri biztost nevezett ki. Így – vélte Farkas Katalin József Attilát idézve – a kultúra területén is megvalósulhat „gyönyörű képességünk, a rend”.

A tervezett összevonások a kulturális élet legkülönbözőbb intézményeit érintik: összevonnák többek között az – önállóan is egyaránt helyhiánnyal küzdő – Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum intézményét az Országos Idegennyelvű Könyvtárral és az Országos Széchényi Könyvtárral, akárcsak az Állami Artistaképző Intézetet a Magyar Cirkusz és Varieté Kht.-val.

Farkas Katalin miniszteri biztos matematika–műszaki tanár, valamint egyetemi pedagógiai szakos diplomát szerzett. 1980-ban bölcsészdoktor, 1997-ben minőségbiztosítási szakközgazdász lett. 1974 és 1988 között adjunktus, majd címzetes főiskolai tanár volt a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. 2003-tól a Professzorok Házának főigazgatója. A Felnőttképzési Akkreditáló Testület felkérésére több felnőttképzési intézmény akkreditációs eljárásában vett részt. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóanyaga szerint „közel harminc kis- és közepes vállalatnál, szervezetnél, illetve ötven központi és helyi közigazgatási hivatalnál járult hozzá a minőségirányítási rendszer kiépítéséhez”.

Magyar Nemzet cikke nyomán,
Szőregélő, 2006. augusztus
Borítókép: dr. Farkas Katalin