Amerikába készül az életmentő 18 éves szőregi diák

Fabó Lili még nem találkozott azzal a tízéves szegedi lánnyal, akinek két hete megmentette az életét. Mint megírtuk, tiltott helyen, a Laposon fürdött két lány, elmerültek a Tiszában és csak a fiatalabbat sikerült kimenteni, a másikukat elsodorta a víz. Lapzártánkkor szerzett információnk szerint Szerbiában állítólag megtalálták ennek a két hete keresett másik lánynak, a 14 éves Seres Gabriellának a holttestét, de ezt a rendőrség tegnap még nem tudta megerősíteni.

– Nem féltem, meg sem fordult a fejemben, hogy én is veszélybe kerülhetek. A Tiszának háttal álltunk, amikor meghallottam, hogy egy nő azt kiabálja: „Segítsenek nekik! Segítsenek nekik! Belefulladnak!” Megfordultam, láttam, hogy a parttól nyolc méterre fuldoklik egy lány. Csak a feje búbja látszott ki a vízből. Mást nem láttam. Beugrottam a folyóba, néhány karcsapással melléértem, megragadtam, és elkezdtem kifelé húzni.

A part közelében odalöktem a kiabáló nőnek, és visszafordultam, mert az az asszony azt üvöltötte, egy másik lány is elmerült. Már majdnem újra lebuktam, amikor észrevettem, hogy a kihúzott lány a nővel együtt kezd süllyedni. Nem értettem, hogy miért nem állnak lábra, ott a víz alig derékig ért. Odamentem, és kitaszigáltam őket a partra, majd ismét megfordultam. Akkor már a barátom is odaért, vele, és még vagy nyolc-tíz emberrel kerestük az eltűnt lányt. Sajnos őt már nem találtuk meg, elsodorta a Tisza – elevenítette fel a már több mint két hete, július 29-én a szegedi Laposon történt tragédia részleteit Fabó Lili és barátja, Haim Tibor.

A 18 éves volt radnótis, Szőregen élő diák és a 21 éves szegedi, termékmenedzserként dolgozó fiú másokkal együtt még vagy harminc percig kereste a 14 éves Seres Gabriellát, de őt nem találták meg, elsodorta a folyó. A lány és barátja még egy órát töltött a Laposon. A vízi rendőrök felírták Fabó Lili adatait, majd az eltűnt lány nagynénje, Seres Mária is odament hozzájuk. A rendőrök is és a nő is megköszönte neki, hogy kimentette a tízéves gyereket. Az asszony közben azt ismételgette, hogy „Hogyan fogok ezzel elszámolni Lajosnak?”
Fabó Lili egyébként nem találkozott sem a kimentett lánnyal és a tízéves gyerek anyjával, sem a 14 éves áldozat szüleivel.

– Augusztus 23-án elutazom Amerikába, Los Angelesbe megyek, ösztöndíjjal tanulni és vízilabdázni – mondta Fabó Lili, aki a beszélgetés végén elmondta: az édesanyjával folytatott beszélgetés közben, órákkal később merült fel benne, hogy az életét kockáztatta.

– Én megértem azokat, akik nem vetették bele magukat a Tiszába, hisz nem mindenki tud jól úszni. Én is ösztönösen ugrottam a folyóba, valószínűleg azért nem gondoltam arra, hogy az életem veszélybe kerülhet, mert évek óta vízilabdázom, meccsen rendszeresen belém kapaszkodnak, megpróbálnak a víz alá nyomni vagy húzni – tette hozzá Fabó Lili. A lány arra a felvetésre, hogy vár-e valamilyen elismerést, mert életet mentett, azt mondta, nem gondolkodott ilyesmin.

Oláh Zoltán
Délmagyarország Online, 2006. augusztus 16.