Van hazánkban egy terület, ahol minden nyáron olyan színesek a mezők, mint Hollandiában a tulipánföldek, csakhogy nálunk gyönyörű rózsák díszítik a határt. Ez az úgynevezett Tisza–Maros szöge, illetve Szőreg, a magyar rózsatermesztés Európa-hírű központja – hangzott el az M1 Magyar gazda című műsorában.

Az itthon évente előállított 4,505 millió rózsatő több mint 90 százaléka az itt található családi gazdaságokból származik.

125 éve nyílt először Szőregen rózsakertészet

A rózsatőtermesztés mintegy háromszáz családot érint Szőreg környékén. Éppen idén ünnepeljük a 125. évfordulóját annak, hogy Szőregen rózsakertészet nyílt. Tulajdonképpen több mint egy évszázados hagyományra tekintünk vissza, ami apáról fiúra száll – mondta Avramov András, a Szőregi Rózsaünnep szervezője.

Két alapvető oka van annak, hogy ilyen jó nevet sikerült szerezni a szőregi rózsának: a klimatikus és a talajviszonyok, de van egy fontos harmadik ok is, ami évek alatt alakult ki, ez pedig a szakmai tudás – közölte Fráter György, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke.

Szőregen számos dolog a hungarikumnak minősített rózsa köré szerveződik, ezek egyike az 1999 óta minden évben megrendezett rózsaünnep.

A rózsaünnepen az elsődleges célunk, hogy a kertbarátokat megismertessük azzal a munkával és termékkel, amiért mi egész évben dolgozunk. A helyi lányok és asszonyok létrehozták a Rózsahölgyek Rendjét, a művelődési házban kialakítottak egy rózsaszobát, és az ünnepi dekorációt is ők készítik – tette hozzá Avramov András.

Egyre nagyobb teret kapnak azok a fajták, amelyek rezisztensek a különböző betegségekkel szemben, és így nem igényelnek permetezést. A vágott virágként árusított rózsáknál újra az illatos fajták a népszerűek.

Léteznek már méheknek kedvező rózsák is

Vannak már olyan típusú új nemesítésű rózsák, amelyek például kifejezetten a méheknek kedveznek. Ezek a nektár fantázianevű családba tartoznak. Gyönyörűek, színesek, illatosak, és vonzzák a méheket. Azt is mondhatjuk, hogy ökotudatos rózsák is vannak most már – folytatta Avramov.

[ Az M1 Magyar Gazda műsorának megtekintéséhez kattintson ide. ]

Ahhoz, hogy a szőregi rózsának legalább 125 éves jövője legyen, a termesztőknek modernizálniuk kell a kertészeteket. Az egyik legfontosabb feladat jelenleg a gépesítés növelése, amivel csökkenthető az ágazat munkaerőigénye.

A gépesítés elsősorban a talajművelést könnyíti meg, a gépi ültetés ma már gyakorlat. Ha valaki 10–20 ezer rózsát termeszt, akkor nem éri meg traktort beállítani a művelésbe. Ehhez legalább 4–600 ezer rózsára van szükség a csemetével együtt 4–10 hektáron, hogy ez rentábilis legyen – magyarázta Fráter György.

Számos munkafolyamat van, amit nem lehet gépesíteni

A szemzést – amin a szaporítás múlik –, a szemzőhajtás lemetszését csak kézzel lehet csinálni. Ugyancsak nagy kézimunkaerő igényes a vadalás, amikor a rózsatőn keletkezett hajtásokat távolítjuk el – folytatta Fráter.

A nagy szakértelemmel és sok munkával felnevelt szőregi rózsatövek nagy részét a termesztők külföldön értékesítik. A magyar virág különösen népszerű Franciaországban és Németországban, sőt még Bulgáriában is.

 

hirado.hu / M1

Borítókép: Rózsát osztanak a huszadik alkalommal megrendezett rózsaünnep felvonulásán Szeged Szőreg városrészében. Fotó: MTI/Rosta Tibor