Ezernégyszáz kilométeres fénystaféta indul csütörtökön napnyugtakor Szegedről, az emberek által egymásnak továbbított fényjelek várhatóan két óra alatt járják körbe az országot.

Csiszár Imre, a fény nemzetközi éve Csongrád megyei szervezőbizottságának titkára elmondta, hogy az első jelet a Szeged határában épülő lézerközpontnál adják le, és a Fogadalmi templom tornyában fogadják, innen pedig a szőregi templomtoronyba küldik tovább.

A staféta résztvevői magaslati helyeken – kilátókban, vadászleseken, templomokban, toronyházak tetején – állnak majd. A jelet lámpákkal, lézerekkel, jelzőrakétákkal, stroboszkópokkal adják tovább. A fényjel előre láthatólag tíz órára ér vissza a Tisza-parti városba.

A fénystafétához több településen is kísérőrendezvények kapcsolódnak, ezek közül az egyik leglátványosabb a szegedi lesz, ahol ezer négyzetméteres színes fényábrát raknak ki a résztvevők a Dóm téren. A számítások szerint a fény éve logóját mintegy háromezer ember közreműködésével jelenítik meg mobiltelefonok és táblagépek segítségével. Az ábra kirajzolásához a mobileszközökre alkalmazás készült, melyet az esemény honlapjáról tölthetnek le a résztvevők – közölte a szakember, hozzátéve: a téren lézeres bemutató is várja majd a látogatókat.

A fény nemzetközi éve alkalmából Csongrád megyében változatos ismeretterjesztő programok, előadások, kiállítások, képzőművészeti tárlatok, nyári táborok várják az érdeklődőket, elsősorban az általános és középiskolásokat.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Illusztráció. Light Haze 5 by oldsoulmasquer on DeviantArt