A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak vidám és bájos énekes-táncos produkcióival kezdődött csütörtökön az SZTE Konfuciusz Intézet évzáró gálaműsora az IH Rendezvényközpontban. A tanintézmény 110 kisdiákja tanulja lelkesen a kínai nyelvet.

A Konfuciusz Intézet először 2018-ban hagyományteremtő céllal rendezte meg az évzáró gálát, amelynek célja azóta is minden esztendőben, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak az intézet szervezésében kínaiul tanuló diákoknak az általános iskolától az egyetemig, hogy elismerő oklevélben részesítsék a kínai nyelvtanulásban, versenyeken, nyelvvizsgákon kiemelkedő eredményt elérő diákokat, valamint elbúcsúztassák a hazautazó, kínai nyelvtanárokat.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt számos tekintetben megnehezült az intézet munkája, nem volt lehetőség programok szervezésére, így a gála két alkalommal is elmaradt. Ebben az időszakban kínai kistanárok sem érkeztek Szegedre, így számos partnerintézménynél fel kellett függeszteni a kínai nyelvoktatást vagy áttérni online tanításra. Idén azonban minden visszatérhetett a régi kerékvágásba.

A gála elején a Szegedi Tudományegyetem képviseletében Fendler Judit kancellár köszöntötte a megjelenteket.

Az egyetem számára kiemelt a kínai kapcsolatrendszer és a Konfuciusz Intézet tevékenysége, amely tulajdonképpen ennek a kapcsolatrendszernek a megalapozója és zászlóshajója. Az elmúlt két év ugyan kicsit zárójelbe kényszerítette a tevékenységüket, amely egyfajta kínai központ kialakítását indította el az egyetemen, de ezt mindenképpen szeretnénk folytatni. Kötelességünk hidat képezni és az intézet tevékenységét támogatni, illetve a Kínával való kulturális, oktatási, gazdasági és egyéb kapcsolatok virágzását elősegíteni

– fogalmazott a kancellár, majd gratulált az intézet tízéves fennállásához, továbbá, hogy annak igazgatóját, Mohr Richárdot megválasztották a Magyar-Kínai Baráti Társaság alelnökévé.

delmagyar.hu

szoreg.hu képtár